Algemene Onderwijsbond

UTRECHT, 27 augustus 2003

Inzet van OALT docenten wordt afgestraft met beroerd sociaal plan.

AOb stopt onderhandelingen over sociaal plan OALT docenten

De onderhandelingen met het ministerie van Onderwijs over het sociaal plan voor 1400 OALT docenten zijn vandaag stuk gelopen. De AOb vindt het volstrekt onacceptabel dat het ministerie geen aanvullende maatregelen wil nemen om het ontslag en het inkomensverlies van deze groep onderwijspersoneel op te vangen. Ton Rolvink, dagelijks bestuurder AOb: "Niet alleen de manier waarop OALT wegbezuinigd wordt en deze mensen hun dreigende ontslag kregen meegedeeld, ook de afhandeling daarvan verloopt ver beneden alle peil."

Vlak voor de vakantie kregen de 1400 docenten te horen dat zij zeer waarschijnlijk ontslagen zullen worden. OALT (officieel 'onderwijs in allochtoon levende talen', in de praktijk 'taalondersteuning ter verwerving van het Nederlands') wordt wegbezuinigd en dus werd de docenten de wacht aangezegd. Eerder dit jaar werden de eisen aan OALT docenten aangescherpt. Een aantal docenten konden hieraan niet voldoen en voor hen werd een goed sociaal plan opgesteld. De docenten waar het nu om gaat mochten blijven omdat zij, vaak na intensieve bijscholing, wel aan de aangescherpte eisen voldeden. Ton Rolvink, AOb: "Nu deze mensen vanwege de bezuinigingswoede van het kabinet alsnog ontslagen dreigen te worden, krijgen ze ook nog eens een beroerd sociaal plan voorgelegd. Hadden ze beter niet zo hun best kunnen doen, want dan hadden ze een betere afvloeiingsregeling gekregen. Inzet, kennis en kunde wordt dus afgestraft. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Dit bod is echt onacceptabel voor! de AO
b."

Zonder het voorstel tot wetswijziging met de tweede kamer te bespreken en zonder overleg met de sociale partners over o.a. een degelijk sociaal plan, stuurde de minister van Onderwijs eind mei 2003 een brief aan gemeentes en schoolbesturen, waarin zij aangeeft per 1 augustus 2004 het OALT-onderwijs af te willen schaffen. Zij adviseerde de werkgevers maatregelen te nemen, opdat de betreffende docenten per die datum ontslagen kunnen worden. Om dat te kunnen doen moeten de leerkrachten een jaar van tevoren in het 'risico dragend deel van de formatie' de zogenaamde RDDF-regeling, geplaatst worden. Schoolbesturen hebben massaal het advies van de minister opgevolgd en de OALT-docenten op deze manier de wacht aangezegd.

De AOb wendt zich nu, samen met de andere bonden, tot de advies- en arbitragecommissie om de impasse in de besprekingen te doorbreken.



Algemene Onderwijsbond