Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht raad
Datum
27 augustus 2003

---

Gemeenteraad doet onderzoek naar veiligheid

Hoe kunnen we gezamenlijk Nijmegen veiliger maken? Dat is de centrale vraag waar een werkgroep van de Nijmeegse gemeenteraad zich over buigt. De komende maanden praten raadsleden met tal van organisaties, instellingen en deskundigen in de stad over hun visie op 'veiligheid in Nijmegen'.

Veiligheid is voor bijna alle fracties in de Nijmeegse gemeenteraad een speerpunt. Vandaar dat de fracties nadrukkelijk invloed willen uitoefenen op het nieuwe veiligheidsbeleid, zoals dat vanaf 2005 in Nijmegen wordt vormgegeven. Door zelf onderzoek te doen naar de veiligheid in Nijmegen, wil de gemeenteraad meer inzicht krijgen in mogelijkheden om de veiligheid te verbeteren. Als uitgangspunt hebben de fracties aangegeven te streven naar een evenwichtige aanpak, waarbij een goede balans wordt gevonden tussen preventie (opvang voor verslaafden, aandacht voor schooluitval) en repressie (minder gedogen, vergroten van de pakkans).

Buurten
Daarnaast streven de fracties naar meer invloed voor de buurten. Hoe kunnen buurtbewoners meer betrokken worden bij veiligheid in de buurt? Hoe kunnen buurtpreventieteams worden opgericht? Wat is de rol van de buurtagent? Op dit soort vragen probeert de raad de komende maanden antwoord te krijgen. Bewoners die tips of ideeën hebben, worden uitgenodigd deze kenbaar te maken. Binnen enkele weken volgt de wijze waarop burgers worden benaderd en hoe ze de gelegenheid krijgen ideeën kenbaar te maken. Het onderzoek van de 'Werkgroep veiligheid' moet uiteindelijk leiden tot een nieuwe aanpak van de (on)veiligheid in Nijmegen. In de loop van 2004 moet hierover politieke besluitvorming volgen. Het College van B&W moet vervolgens een integraal veiligheidsplan ontwikkelen, dat vanaf 2005 van kracht zal zijn.
Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de raadsgriffie, doorkiesnummer 3299030


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht