Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Toespraak minister De Graaf Installatie Expertteam Grotestedenbeleid

27 augustus 2003

Hartelijk welkom bij uw installatie. Het woord installatie is eigenlijk een beetje raar woord voor wat we hier aan het doen zijn.

Bij installatie denk je eigenlijk aan het omhangen van eretekenen of plechtige beloftes of iets heel anders- je denkt aan: het plaatsen maar nog niet aanzetten- van machines. Er is eigenlijk geen goed woord dat je bij een gelegenheid als dit kunt gebruiken voor: aan het werk zetten terwijl dát toch is wat we vandaag aan het doen zijn. En het is nodig.

Dat ik u aan het wérk mag zetten stemt overeen met mijn opvatting dat in deze tijd de overheid niet al te veel moet bedenken, beleid maken noemen we dat, maar vooral aan de slag moet; laten zien dat we waarmaken wat we beloven.

Maar het bestaan van uw team is ook een teken van bestuurlijke vernieuwing. Het rijk en de gemeenten organiseren samen de expertise.

Het Grotestedenbeleid heeft- mede door de tomeloze inzet van mijn voorganger Roger van Boxtel- al veel bereikt. Er is een verbazingwekkende omschakeling geweest van werken vanuit wat moet en wat mag, naar een resultaatgerichte, probleemoplossende manier van werken. En dan niet langs elkaar heen, maar integraal, samenhangend. Het opzij zetten van de overheidsdogmas over wie waar verantwoordelijk voor is, voor een wijze van werken die uitgaat van hoe de burger tegen de problemen aankijkt in zijn eigen omgeving.

Maar hoe innoverend of onorthodox we ook zijn of willen zijn, de steden blijven tegen lastige knelpunten aanlopen; obstakels, waar ze niet eerder mee zijn geconfronteerd. En daarvoor, dames en heren, hebben we u nodig. U bent als het ware de extra impuls die dit kabinet wil geven aan het oplossen van de knelpunten bij het Grotestedenbeleid. U bent de olie die een soms knarsende machine nodig heeft om soepel te lopen.

De komende anderhalf jaar kunnen de steden u inschakelen om uitvoeringsknelpunten uit de weg te helpen. U bent de expert die uw sporen heeft verdiend binnen de overheid. U bent gewend om te opereren binnen een complexe politieke, bestuurlijke en maatschappelijke omgeving.

De sterke kant van deze opzet is de vraaggerichte benadering. De steden kunnen u om hulp vragen bij de regie van concrete en praktische uitvoeringsvraagstukken en het verbeteren van de organisatie binnen de overheid die zich met de uitvoering bezighoudt.

Maar tegelijkertijd maakt u die problemen ook zichtbaar voor andere steden én voor ons. Hoe veel we ook rondtrekken; de Haagse torens staan niet midden in de buurten waar het Grotestedenbeleid een harde noodzaak is.

Juist vanwege dat opbouwen van een fonds aan ervaringen ben ik blij dat het expertteam is gehuisvest bij het Kenniscentrum Grote Steden. Zo kunnen kennis en ervaring effectief en efficiënt worden gerecycled; het hergebruik van duurzame producten.

Juist vanwege uw kwaliteiten is het van groot belang dat de steden weten van uw bestaan zodat vragers en aanbieders elkaar snel kunnen ontmoeten en aan de slag kunnen gaan.

Ik hoop ook dat de steden niet uit een misschien valse gene of een verkeerd gevoel dat ze hun eigen problemen moeten oplossen- zullen aarzelen om uw hulp in te roepen. Ik weet namelijk zeker dat uw bijdragen onschatbaar zullen zijn.

Meneer Lemstra, ik wens u en uw mede-experts veel succes de komende tijd en mag ik u met de uitreiking van deze oliekan voor een gesmeerde uitvoering van hert Grotestedenbeleid aan het werk zetten.