Persberichten - 27/08/2003

KBC Private Equity Fund Biotech investeert 1,5 miljoen USD in Metabolex, Inc.

KBC Private Equity Fund Biotech investeert 1,5 miljoen USD in Metabolex, Inc., een Amerikaans privaat farmaceutisch bedrijf dat geneesmiddelen ontwikkelt om diabetes en verwante metabolische ziektes te behandelen. Metabolex, Inc. heeft een bedrag van 27 miljoen USD bijeengebracht voor deze private aandelenfinanciering.

De belangrijkste financiers zijn Bay City Capital, een eerdere investeerder, samen met de nieuwe investeerders Biotechnology Turnaround Fund BV en CDP Capital Technology Ventures, verder investeerden ook Charter Ventures en de KBC groep in deze ronde.

Metabolex zal de nieuwe middelen aanwenden om het Fase II - onderzoek van zijn belangrijkste verbinding, MBX-102, te voltooien en de ontwikkeling van andere verbindingen te bevorderen. MBX is een insuline-sensibilisator met een gekend actiemechanisme, een krachtigere werking en gunstigere neveneffecten in vergelijking met momenteel goedgekeurde geneesmiddelen. Er werden klinische testen uitgevoerd met meer dan 900 patiënten. Het betreft een gepatenteerde, enkelvoudige optische vorm (enantiomeer) van een eerder bestudeerd experimenteel geneesmiddel dat het gehalte van glucose en vet in het bloed verlaagt zonder de neveneffecten voor maag, buik en darmen van de verwante verbinding.

Metabolex, Inc.
Metabolex, Inc. is een privaat farmaceutisch bedrijf dat geneesmiddelen ontwikkelt om diabetes en andere metabolische stoornissen te behandelen. De belangrijkste verbinding van het bedrijf, MBX-102, is een nieuwe insuline-sensibilisator die zich in Fase II van het klinisch onderzoek bevindt. Metabolex heeft een portefeuille samengesteld van andere mogelijke diabetesgeneesmiddelen, waaronder één in een preklinische fase en drie programmas om belangrijke potentiële geneesmiddelen te optimaliseren. Abbott Laboratories treedt op als partner bij één van de programmas. Metabolex heeft ook twee programmas op punt gesteld die geleid hebben tot een van de grootste databanken ter wereld van diabetesgenen. Pfizer is partner bij het programma over insulineafscheiding, Yamanouchi Pharmaceuticals Co. Ltd. bij het programma over insulineresistentie.

KBC Private Equity Fund Biotech NV (Biotech NV) Biotech NV is een privak naar Belgisch recht met zetel te Havenlaan 2, 1080 Brussel. Biotech is opgericht in het eerste kwartaal van 2001 en is gericht op beleggingen in gevestigde, private biotech bedrijven wereldwijd. Biotech NV is genoteerd op Euronext Brussels. Bij de start belegde Biotech het kapitaal in een portefeuille van genoteerde biotech bedrijven. Biotech verschuift de middelen gaandeweg naar niet-beursgenoteerde bedrijven naarmate zich interessante investeringsopportuniteiten aanbieden. Eerder investeerde Biotech in de volgende niet-beursgenoteerde bedrijven: Barrier Therapeutics, Inc., Ceres, Inc., PR Pharmaceuticals, Inc., Innapharma Inc. en Maize Technologies International, NV.

Bron: Biotech
Provider: Euronext Brussels