Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

27-08-2003
Goirle stoeit met Alphen-Chaam over geld

De gemeente Goirle vindt het onbegrijpelijk dat buurgemeente Alphen-Chaam geld inpikt waar ze eigenlijk geen recht op heeft.

Goirle eist om die reden alsnog 180.000 euro van de gemeente Alphen-Chaam. Dat zei woordvoerder C. Troost van de gemeente Goirle deze week bij de Raad van State. "Ik sta hier echt niet alleen als overheidsdienaar. Het tast mijn rechtvaardigheidsgevoel aan dat Alphen-Chaam zichzelf verrijkt met geld dat aan Goirle toebehoort", zei de gemeentewoordvoerder.

Het rechtscollege behandelde de bezwaren van de gemeente Goirle tegen de herverdeling van gemeentelijke gelden als gevolg van de herindeling van een aantal Brabantse gemeenten in 1996.

Daarbij ging de gemeente Alphen en Riel op in de fusiegemeente Alphen-Chaam. Die gemeente nam formeel alle (financiële) rechten en plichten van de oude gemeente over. Echter een deel van de opgeheven gemeente, Riel (2500 inwoners), werd bij de gemeente Goirle gevoegd.

Vervolgens steggelden Alphen-Chaam en Goirle onder supervisie van de provincie Noord-Brabant over de verrekening van alle uitgaven en inkomsten.

De gemeenten waren het bijna over de verdeling eens.

Alleen op het punt van inkomsten uit onder meer de milieuleges en het dividend uit het gemeentelijke aandelenbezit in gasbedrijf Intergas BV wilde Alphen-Chaam van geen wijken weten.

De provincie ging achter Alphen-Chaam staan, waarop Goirle boos naar de rechter stapte. De Raad van State moet nu beoordelen of Goirle alsnog recht heeft op 180.000 euro legesvergoedingen en jaarlijks 30.000 euro dividenduitkeringen die eigenlijk voor het dorp Riel bedoeld zijn, maar door een besluit van Noord-Brabant aan Alphen-Chaam zijn toegevallen.

Provinciewoordvoerder L. Gruijters benadrukte nog dat Goirle niet is benadeeld. "Behalve de inkomsten zijn ook de kosten verrekend. En sommige kosten voor Riel moet Alphen-Chaam nu voor haar rekening nemen", zei de provinciewoordvoerder, die echter niet duidelijk kon aangeven om welke kosten het precies gaat.

Uitspraak volgt over enkele weken.