Socialistische Partij

Woensdag studentenprotest: `Inzet incassobureau voor vrijwillige bijdrage ontoelaatbaar'

25-08-2003 * In samenwerking met de SP gaan studenten van het Haarlemse Nova College actievoeren tegen de inzet van een incassobureau voor het innen van een `vrijwillige' bijdrage. Het door hen opgerichte Comité Studentenrechten zal op woensdag 27 augustus om 10:15 uur een petitie aanbieden aan de directie van het Nova College. Naast onmiddellijke stopzetting van de incassoprocedure voor een `vrijwillige' bijdrage, eist het Comité een herziening van de onderwijsovereenkomst.

Het Nova College in Haarlem heeft een incassobureau ingeschakeld omdat circa vijftig deelnemers weigeren de vrijwillige bijdrage te betalen. De deelnemers hebben zich via de onderwijsovereenkomst verplicht om de bijdrage te betalen, maar de school heeft niet vermeld dat het om een vrijwillige bijdrage gaat.

SP-Kamerlid Fenna Vergeer vindt de gang van zaken onaanvaardbaar: "Scholen die een vrijwillige bijdrage vragen, dienen daarvoor een aparte overeenkomst op te stellen. Bovendien is het wettelijk verplicht dat de school erop wijst dat niet voor alle voorzieningen betaald hoeft te worden en dat er een reductie- en kwijtscheldingsregeling bestaat. Dat heeft het Nova College niet gedaan, waardoor studenten nu onnodig onder druk worden gezet." Vergeer wil dat staatssecretaris Nijs zich inzet om de incassoprocedure stop te zetten.