Royal Dutch Petroleum

Werelderfgoed

Shell zal niet naar olie en gas zoeken in en evenmin reserves ontwikkelen binnen de grenzen van een als Werelderfgoed aangewezen stuk natuur. Shell is de eerste energiemaatschappij die in het openbaar deze belofte doet.

Shell onderstreept dat als Werelderfgoed aangewezen natuur een buitengewone en wereldwijde waarde heeft. De belofte om in deze gebieden niet naar olie en gas te zoeken en evenmin binnen die gebieden reservoirs te ontwikkelen, is een van vier nieuwe beloften die het Biodiversiteitsbeleid van de Groep ondersteunen zoals dat in 2001 voor het eerst werd gepubliceerd. Het Shell-beleid omvat alle zakelijke activiteiten van het bedrijf en bouwt voort op de bestaande activiteiten die worden ontwikkeld samen met op natuurbescherming gerichte groeperingen, in het bijzonder op de samenwerking met het IUCN, de World Conservation Union, dat valt onder het in Genève gevestigde VN-orgaan UNESCO.

In een voordracht op het hoofdkantoor van het IUCN in Genève, zei Philip Watts, de voorzitter van de Groepsdirectie van de Koninklijke/Shell Groep: "Het vaststellen in 2001 van een Biodiversiteitsbeleid voor de Groep betekende een heel belangrijke stap voor ons omdat het duidelijk maakte dat wij erkennen dat echte verandering en een werkelijk gemeend accepteren van een nieuwe manier van ondernemen, alleen kunnen ontstaan als zij zijn geïntegreerd in het hart van ons bedrijf, en deze nieuwe regels worden erkend als een kritische zakelijke succesfactor. We vinden dat het nu tijd is om in die benadering een stap verder te zetten en ik ben verheugd vandaag te kunnen meedelen dat Shell belooft niet te zoeken naar olie en gas en het evenmin te ontwikkelen binnen als Werelderfgoed aangewezen natuur."

De tweede toezegging van Shell is om een pakket van meer stringente operationale gedragslijnen in te voeren rond biodiversiteit bij het werken in gebieden met een hoge biodiversiteitswaarde. De Groep is de ontwikkeling gestart van een 'Early Warning System' voor ontmoetingen met de belangrijkste stakeholders bij een project en om biodiversiteit te integreren in het proces van het maken van milieu-effectrapporten. Nieuwe gedragsregels worden ingevoerd waaronder het samenwerken met stakeholders in zaken rond regionale ruimtelijke ordeningszaken. Daarbij zullen ook de zijdelingse effecten van voorgestelde projecten (zoals het risico van een vergrote toegankelijkheid van een gebied en binnenlandse migratie) worden meegewogen. Ook wordt een Biodiversiteits Actieplan ingevoerd en worden passende baseline studies gemaakt, terwijl monitoring eveneens standaard wordt.

De derde toezegging betreft de openbare publicatie van de activiteiten van Shell in de beschermde gebieden met de IUCN-rubricering I - IV.

Shell zal eveneens investeren in het leveren van een positieve bijdrage aan biodiversiteit door samenwerking in partnerschappen met vooraanstaande natuurbeschermingsorganisaties. Shell was bijvoorbeeld een van de vier energiemaatschappijen en vijf vooraanstaande natuurbeschermingsorganisaties die deelnemen aan het Energy and Biodiversity Initiative (EBI) van het IUCN. Het EBI heeft particuliere bedrijven in staat gesteld samen te werken met NGO's om onderwerpen rond biodiversiteit te integreren in de activiteiten van de olie- en gasindustrie.

Shell heeft al samengewerkt met World Commission on Protected Areas en zal een actieve bijdrage leveren aan het World Parks Congres in Durban in september 2003.

Overige samenwerkingsverbanden zijn er ook met het Smithsonian Institution in Gabon, via de inzet van de Shell Foundation. Met Fauna and Flora International wordt samengewerkt in Zuid-Afrika en in de Kaspische Zee, met de National Fish and Wildlife Foundation in de Golf van Mexico en met ProNatura and Living Earth in Nigeria.

De vierde toezegging van Shell is om verder samen te werken met het IUCN en andere beschermers in het ontwikkelen van een verbeterd beheer van beschermde natuurgebieden. Naar verwachting omvat dit ook werk om duurzame verbeteringen te bereiken in de leefkwaliteit van lokale bewoners in die beschermde gebieden, en om wegen te vinden voor een duurzame financiering daarvan.

Meer informatie

www.shell.com/biodiversity Op deze website kunt u meer informatie vinden over Shell's activiteiten op het gebied van biodiversiteit.

www.shell.com O.a. de volledige voordracht van Philip Watts vindt u op de Shell.com site.