Gemeente Enschede

Geen nadelige gezondheidsgevolgen brand Vredestein


Enschede, 27-08-2003

Resultaten RIVM bekend.

De brand bij Vredestein Bandenfabriek, vrijdag 22 augustus j.l. levert geen nadelige gevolgen op voor de gezondheid van de bewoners in de omgeving. Dat blijkt uit het definitieve onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, dat vandaag bij de gemeente Enschede is binnengekomen. Uit zorg voor de gezondheid van de bewoners van de wijk Twekkelerveld (gelegen in de nabijheid van Vredestein) is tijdens en na de brand voortdurend gemeten, of er gevaarlijke stoffen vrij kwamen. Bovendien is de wijk bij aanvang van de brand met sirenes gewaarschuwd, en heeft de brandweer aan de bewoners geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden.

Op woensdag 27 augustus heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gerapporteerd dat er verschillende stoffen in de lucht zijn gemeten, die echter GEEN waarden vertonen boven de toelaatbare grens. Uitzondering zijn de zogenaamde PAK-stoffen. Van deze stoffen is de waarde slechts korte tijd (tijdens de brand) verhoogd geweest. Eventuele blootstelling aan deze stoffen was echter zo kort, dat daardoor geen nadelig risico?s voor de gezondheid van de bewoners van de wijk Twekkelerveld zijn opgetreden.

Ook het neergeslagen roet is door het RIVM onderzocht. Vastgesteld is dat blootstelling hieraan een verwaarloosbaar risico voor de gezondheid oplevert.

Deze uitkomst is voor de Gemeente Enschede aanleiding om de wijk Twekkelerveld vandaag schoon te maken, voor zover nog nodig. De speeltuinen worden nu schoongemaakt en opengesteld en de zandbakken worden aangeharkt.

In tegenstelling tot het eerder uit voorzorg gegeven advies kunnen bewoners van Twekkelerveld nu zelf aan de gang met schoonmaakwerkzaamheden. Groenten en fruit uit eigen tuin kunnen worden geconsumeerd, mits ze goed worden afgewassen en zichtbare roetdeeltjes grondig worden verwijderd.
De gemeente Enschede stelt de bewoners van Twekkelerveld nog per brief op de hoogte van de uitkomsten van het RIVM-onderzoek.
---

Gepubliceerd op 27-08-2003 © Copyright gemeente Enschede Naar overzicht Persberichten