Socialistische Partij

Europese fietszesdaagse Brussel-Straatsburg gestart

27-08-2003 * Vandaag startte de zesdaagse toer van Europarlementariërs van Brussel naar Straatsburg. In zes etappes worden achtereenvolgens Namen, Champion-Bouillion, Luxemburg, Saarbrücken en Saverne aangedaan. Onderweg wordt op diverse manieren de fiets onder de aandacht gebracht. Het startschot werd gegeven door de voorzitter van het Europees Parlement Pat Cox.

SP Europarlementslid Erik Meijer aan de start van de fietszesdaagse. Schuin achter hem in het rood beleidsmedewerker René Roovers

Door mee te doen aan deze toer wil de Eurofractie van de SP aandacht vragen voor een beter vervoersbeleid. "De fiets moet in het vervoersbeleid een veel prominente rol vervullen," vindt fiets-enthousiasteling en Eurofractiemedewerker René Roovers. "Ik fiets in heel Europa en ondervind aan den lijve dat er zowel op de doorgaande als de stedelijke routes nog veel te verbeteren is. Dat het wel degelijk kan, blijkt uit de fietsprojecten waar wel veel aandacht aan besteed is. Je merkt dan meteen dat er in die steden of gebieden veel meer gefietst wordt."

De deelnemers aan de Euro-fietspromotietoer roepen in een Manifest de Europese Commissie op meer actie te ondernemen en betere condities te scheppen om meer gebruik te kunnen maken van de fiets. Fietsen is een milieuvriendelijke vorm van vervoer en kan zeker op kleinere schaal veel van de huidige congestie in de steden opvangen. Er moet veel meer geld in gestoken worden om fietsen attractiever te maken. Ook het grensoverschrijdende recreatieve of lokale en lange afstandsfietsen moet meer steun krijgen. Dat leidt tot meer samenwerking van onderop en dat is wat Europa net nodig heeft.

zie ook Actueel euronieuws