Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 27 augustus 2003

OVERGANG MILIEUTAKEN NAAR MILIEUDIENST RIJNMOND

PVDA ontevreden over antwoorden wethouder Van Sluis

De PvdA vindt dat wethouder Van Sluis vanmorgen in de raadscommissie Economie, Haven en Milieu volstrekt onvoldoende duidelijk heeft gemaakt waarom de milieutaken naar de Milieudienst Rijnmond moeten.

Gemeentelijke milieutaken die nu worden uitgevoerd door Gemeentewerken Milieubeleid Rotterdam (GW-MR) gaan per 1 januari 2004 over naar de DCMR Milieudienst Rijnmond. Het gaat m.n. om de advies-, beleids- en bodemsaneringstaken van GW-MR. Bij Gemeentewerken wordt een aparte unit ingericht om de aansturing en het toezicht op de DCMR te borgen. In een onderzoek van Godefroij, dat gedaan is in opdracht van het college, blijkt niet dat de kwaliteit van DCMR beter is en ook niet dat DCMR efficiënter werkt.

Van Muijen(PvdA): We twijfelen eraan of aan de voorwaarden van het college kan worden voldaan. Zo moet de operatie niet duurder uitpakken en moet de kwaliteit van de uitvoering beter.

De stemverhouding moet ook aangepast worden. Maar Rotterdam krijgt, ook na wijziging, een minderheid van de stemmen, rond de 40 procent.

De PvdA wijst op de consequenties: DCMR werkt voor meerdere besturen, van wie de belangen niet per definitie parallel lopen met Rotterdam. Te denken valt aan luchthaven Zestienhoven en de Rotterdamse haven.

Milieubeleid Rotterdam levert nu gevraagd en ongevraagd advies op voorstellen van andere diensten en bedrijven van gemeente Rotterdam. De PvdA vreest dat dat straks bij de DCMR minder makkelijk gaat.

Eind november komt het College met een uitwerking van het huidige voorstel en zal gekeken worden of aan de eigen voorwaarden (kostengelijk en efficiënter) kan worden voldaan.


---

Voor de redactie:



Ingezonden persbericht