Gemeente Zoetermeer

Vlinderexcursie in het Buytenpark

In het kader van het project Natuur in beeld wordt op zondag 31 augustus in het Buytenpark een vlinderexcursie georganiseerd. De excursie start om 13.30 uur bij de ingang van Snowworld en wordt begeleid door Anja van Beek van het IVN.

De eerste generatie van bijvoorbeeld de dagpauwoog, de kleine vos en de atalanta hebben een paar maanden geleden eitjes gelegd en de nakomelingen zijn nu volop te zien. Ook andere vlinders zoals witjes en boomblauwtjes worden waargenomen. Het zijn typische tuinvlinders die in natuurvriendelijk ingerichte tuinen en groen te zien zijn. In het Buytenpark zijn bosrandvlinders zoals het landkaartje waar te nemen evenals grasvlinders zoals de argusvlinder en het zwartsprietdikkopje. Het icarusblauwtje laat zich in bloemrijke graslanden in de stad zien.

Vlinderroutes
Ook op eigen gelegenheid kan men vlinders ontdekken in de recreatiegebieden in Zoetermeer.
Vorig jaar is een boekje uitgebracht met vier vlinderroutes die door vier recreatiegebieden lopen. De routes zijn te koop voor 2,- en verkrijgbaar bij de receptie van Snowworld, het restaurant Aa-zicht aan het Noord-Aa, de stadsboerderij De Balijhoeve in Rokkeveen en 't Westpunt in het Westerpark.

Natuur in Beeld In het kader van het project "Natuur in beeld" werden bewoners in Zoetermeer in 2002 gevraagd om vlinders die ze gezien hebben door te geven. Daarvoor is speciaal een vlinderzoekkaart gemaakt. De vlinderwaarnemingen werden gepresenteerd op de speciale website. Meer dan 6000 waarnemingen van vlinders zijn ingezonden. Van de ingezonden vlinders is een rapport gemaakt., dat op internet te lezen is. Het rapport kan ook telefonisch of schriftelijk aangevraagd worden.
Ook dit jaar kunnen bewoners vlinders die zij in Zoetermeer gezien hebben naar de gemeente opsturen.
Raadpleeg voor meer informatie de gemeentelijke website www.zoetermeer.nl. (klik op Natuur, groen en water en daarna op Natuur in beeld). De zoekkaarten zijn verkrijgbaar bij o.a. bij balie Publiekszaken in het stadhuis, stadsboerderijen, wijkposten, wijktuinen en 't Westpunt bij de natuurtuin in het Westerpark.

Voor meer informatie of voor het aanvragen van een informatiepakket kan men contact opnemen met Natuur- en Milieueducatie van de gemeente Zoetermeer, telefoon 079-3469662.

Laatste wijziging: 21-08-2003