Provincie Flevoland



Flevocartografie als vormgevingstroming

Provincie steunt Urker projecten alcohol en drugs

Besprekingen over multimodaal overslagcentrum

College zet in op verantwoorde groei, jeugd en innovatie

Het Flevolandse college van Gedeputeerde Staten heeft de begroting voor 2004 gepresenteerd en speerpunten benoemd die volgend jaar extra aandacht krijgen binnen het provinciaal beleid. De snelle groei van de steden, plattelandsontwikkeling, jeugdzorg, betere voorzieningen en het innovatieve vermogen van de Flevolandse economie zijn de punten die volgens het college extra aandacht verdienen.

De begroting voor 2004 is de eerste sinds de invoering van het dualisme bij de provincie en ook de eerste van het college van GS dat is aangetreden na de verkiezingen van maart 2003. Door het dualisme is de vorm van de begroting iets veranderd. Er wordt voor het eerst gewerkt met een zogenaamde programmabegroting.

De begroting bestaat uit 15 programmas , waarbij per programma centraal de beantwoording van een drietal W-vragen staat: Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? En: Wat mag het kosten? De Programmabegroting vormt de afspraak tussen Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten: Provinciale Staten geven het kader aan en hebben een controlerende rol, Gedeputeerde Staten is het dagelijks bestuur dat zorgt voor de uitvoering van het beleid en daarover verantwoording aflegt.

In de nieuwe Programmabegroting zet het College van Gedeputeerde Staten in op de volgende speerpunten:

* De stedelijke ontwikkeling en de gevolgen daarvan voor geheel Flevoland met bijzondere aandacht voor de plattelandsontwikkeling. Deze extra aandacht voor de ontwikkeling van stad en platteland moet zichtbaar worden in het nieuwe Omgevingsplan, waarvoor de voorbereidingen in 2004 van start gaan. De groei van de steden kan volgens het college alleen doorgaan als er ook adequate voorzieningen voor de inwoners van Flevoland komen op het gebied van zorg, infrastructuur en veiligheid. Deze opvatting is niet nieuw, maar het college houdt deze lijn onverminderd vast. In aansluiting hierop wil het college een visie op het platteland ontwikkelen, omdat de snelle groei van de provincie ook de nodige invloed heeft op het landelijk gebied van Flevoland.

* Intensivering van het jeugdbeleid, met name door het leggen van verbanden tussen jeugd, onderwijs, sport en cultuur. Ook de Jeugdzorg moet bereikbaar en beschikbaar zijn voor jongeren die om wat voor reden ook in problemen komen. Verder wil het college zich inspannen om vooral het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs uit te bouwen

* Het versterken van de economische structuur en specifiek het innovatieve vermogen van het Flevolandse bedrijfsleven. Het college ziet vernieuwingskracht van bedrijven als belangrijke drager van de verdere ontwikkeling van de provincie. In de begroting is dat bijvoorbeeld vertaald door verhoging van het budget voor De Aanjager.

De Programmabegroting 2004 wordt besproken in de statencommissies van oktober. Het debat over de begroting en de formele vaststelling vindt plaats in de Statenvergadering van 6 november 2003.