FNV


---
uit: FNV Nieuwsagenda, 7 september 2003

---

WTO-top moet meer gaan over ontwikkelingslanden

Meer aandacht voor de positie van ontwikkelingslanden, alle landen horen respect te hebben voor de arbeidsrechten en de Europese landbouwoverschotten mogen niet meer gedumpt in ontwikkelingslanden. Dit zijn een paar concrete aanbevelingen die cabaretier Dolf Jansen morgen namens de werkgroep Handel en Duurzame Ontwikkeling aan minister Brinkhorst van Economische Zaken meegeeft voor de komende WTO-top. De werkgroep vreest dat de ontwikkelingslanden er tijdens de top weer bekaaid vanaf komen.
"De verdenking naar de WTO is dat er gesproken wordt over vrije handel, maar dat er geen gelijk speelveld voor rijke en arme landen bestaat", zegt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal. "Dit zogenoemde level playfield moet er wel komen en dat kan alleen met goede afspraken op zo'n WTO-top. Daarnaast vinden we dat er dan ook eerlijke concurrentie op sociaal gebied moet heersen. Iedere regering moet de basisnormen van de ILO hanteren, waaronder geen kinderarbeid en geen gedwongen arbeid."
In een eerder debat met minister Brinkhorst merkte De Waal al dat de minister niet van plan is voor de eerlijke concurrentie op sociaal gebied te pleiten. "Omdat hij dat niet wil en omdat volgens hem ook de ontwikkelingslanden tegen zijn", zegt De Waal. "Veel van die regeringen hebben geen oog voor de arbeidsrechten. Denk aan Burma, maar ook andere arme landen zijn hier minder mee bezig. De Nederlandse regering vindt dit meer een zaak van de ILO, maar binnen de WTO zijn wel sancties mogelijk, als stok achter de deur. Daarom richten we onze pijlen op deze top."
Een ander deel van de discussie gaat over de regels van het handel voeren. Arme landen willen via protectionisme hun eigen industrie beschermen en wijzen de rijke landen erop, dat zij dit vroeger ook deden en nu een bloeiende economie hebben. "Ontwikkelingslanden zeggen: wij mogen niet kappen, maar jullie deden dat in Europa wel en kijk nu eens hoe fijn jullie industrie is. Daar zit natuurlijk ook wel wat in. Daarom voeren ze bijvoorbeeld een heffing in voor buitenlandse auto's om hun eigen auto-industrie te beschermen. Anders hebben ontwikkelingslanden geen schijn van kans."


---
Opmerkingen? Mail ons!

FNV SITE:
http://vedm.net/click2?lid=16102&m=lSm&s=3Xos
ABONNEREN:
http://vedm.net/click2?lid=16103&m=lSm&s=3Xos

(c) 2003 FNV Magazine Nieuwsbrief
http://vedm.net/click2?lid=16107&m=lSm&s=3Xos