Provincie Noord-Holland

Nieuwbouw provinciehuis eenvoudiger

Haarlem, 9 september 2003 - Gedeputeerde Staten (GS) hebben besloten de nieuwbouw nabij het provinciehuis vereenvoudigd te doen uitvoeren. Dit betekent o.m. dat de huidige statenzaal zijn functie behoudt en dat het monumentale Paviljoen blijft functioneren als huisvesting voor Gedeputeerde Staten en hun directe ondersteuners. Restauratie van onderdelen van dit pand is daarom in het voornemen van GS opgenomen. Aanpassing van de plannen maakt uitstel van oplevering met 1 jaar (tot eind 2007) noodzakelijk.

In het oorspronkelijke ontwerp van Josep Lluis Mateo (MAP Architects, Barcelona) was ondergronds de statenzaal opgenomen en een parkeergarage. GS zien nu uit kostenoverwegingen van deze ondergrondse bouwdelen af. Het bestuur neemt daarbij in overweging dat, op grond van voorgenomen wetswijziging, de omvang van de staten binnen afzienbare tijd teruggaat naar 55 leden. Onder die omstandigheid kan de huidige statenzaal in gerenoveerde vorm gehandhaafd blijven. Daarnaast zijn enkele andere vereenvoudigingen in het bouwprogramma doorgevoerd. De nieuwbouw van de kantoorvleugels langs Dreef en Frederikspark zal met behoud van de voorziene kwaliteit zoveel mogelijk naar het oorspronkelijke ontwerp uitgevoerd worden.

Provinciale Staten van Noord-Holland besloten in 2000 een deel van het provinciehuis aan de Dreef in Haarlem door nieuwbouw te vervangen met een nieuwe statenzaal en meer vergader- en dienstruimten en werkplekken voor ca. 200 ambtenaren.Het gaat om de gebouwen die aansluiten op het ruim twee eeuwen oude monumentale Paviljoen Welgelegen, dat in die opzet een representatieve functie zou hebben.

GS streven er naar om alle in Haarlem werkzame provinciale ambtenaren in de toekomst geconcentreerd te huisvesten in de directe omgeving van de huidige locatie op de Dreef . Een onlangs ingezette kwaliteitsslag richt zich op een effectiever en kleinere ambtelijke organisatie. GS gaan ervan uit dat die in het huidige kantoorpand aan het Houtplein en de nieuwbouw aan de Dreef gehuisvest kan worden.

Ben Kessens 9-9-2003 21:26:00