Korps: Friesland, plaats: Fryslân 10-09-2003
Politieberichten 09/09 (13.00 uur) t/m 10/09 (07.00 uur)

Sneek: woninginbraak
Een 30-jarige man uit Sneek is dinsdagmiddag rond 12.00 uur op een parkeerplaats aan de Boschstraat aangehouden voor een inbraak. Even daarvoor had hij ingebroken in een berging aan de Scherhemstraat. De man had onder andere een vishengel en gereedschap weggenomen uit de berging. Deze spullen zijn in beslag genomen door de politie. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau.

Lemmer: winkeldiefstal
Een 26-jarige vrouw uit Lemmer is dinsdagmiddag rond 14.30 uur aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De vrouw had in een warenhuis aan de Vissersburen diverse cosmetica-artikelen weggenomen. Winkelpersoneel heeft de verdachte aangehouden. Een tweede verdachte wist te ontkomen met de gestolen goederen. Een 19-jarige vrouw uit Lemmer deed aangifte.

Franeker: winkeldiefstal
Dinsdagmiddag is in een woning aan de Voorstraat een 41-jarige inwoonster van Franeker aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De vrouw had rond 13.40 uur een pak kaarsen weggenomen uit een winkel aan de Voorstraat. Door informatie van een getuige kon de politie de verdachte aanhouden. Een 23-jarige vrouw uit Harlingen deed aangifte.

Sneek: diefstal
Een 23-jarige inwoner van Leeuwarden is dinsdagmiddag rond 15.10 uur aan de Loengaleane aangehouden op verdenking van diefstal. De man had even daarvoor een tasje weggenomen uit een atelier aan de Offingawiersterleane toen de bewoonster daar even niet aanwezig was. De aangever, een 55-jarige inwoonster van Sneek, had de verdachte gezien toen hij met een vraag aan de deur kwam. Even later ontdekte ze dat ze haar tasje miste. Mede op basis van het goede signalement dat de aangeefster gaf, kon de verdachte worden aangehouden. In de tas zat een portemonnee. De tas is nog niet weer terug gevonden. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau.

Dokkum: overval
Dinsdagmiddag is een winkel aan de Keppelstraat overvallen. Rond 14.20 uur kwam een onbekende man de winkel binnen die riep dat hij geld wilde. Toen de medewerker van de winkel hier niet meteen op reageerde, haalde de onbekende man een wapen te voorschijn en vroeg nogmaals om geld. Op dat moment kwam een tweede medewerker de winkel in. Hierop verdween de onbekende man uit de winkel en rende weg. Met behulp van getuigenverklaringen kon de verdachte later die middag door de Koninklijke Marechaussee worden aangehouden op een parkeerterrein aan het Hellingpad. Na de aanhouding is de verdachte naar het politiebureau gebracht en in verzekering gesteld.

Drachten: jiskefet
In samenwerking met de gemeente Smallingerland is dinsdag een Jiskefet-actie gehouden. In totaal werden 15 afvalcontainers van 12 bedrijven gecontroleerd op de aanwezigheid van gevaarlijk afval. Vier bedrijven kregen een waarschuwing. Tegen vijf bedrijven is proces verbaal opgemaakt.

Appelscha: vechtpartij
Na een vechtpartij in het Asielzoekerscentrum aan de Wester Es zijn dinsdagavond rond 22.30 uur vier verdachten aangehouden. De politie kreeg rond 22.20 uur een melding binnen van een vechtpartij tussen twee groepen. Toen de politie op het AZC arriveerde was van een vechtpartij geen sprake meer. Op aanwijzing van getuigen zijn vier bewoners (26, 23, 42 en 17 jaar) van het AZC aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Aanleiding van de vechtpartij is onenigheid in de relatiesfeer. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. Niemand raakte gewond.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Een 20-jarige automobilist uit Burgum is woensdagnacht rond 02.00 uur gecontroleerd aan het Ruiterskwartier. De man bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de man 500 ug/l. De verdachte kreeg een rijverbod van vijf uren. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: gaslek
Woensdagnacht hebben de brandweer en het energiebedrijf een gaslek gedicht in een flat aan de Bird. Rond 00.10 uur roken bewoners van een flat aan de Bird een gaslucht. De politie ging ter plaatse evenals de brandweer en medewerkers van het energiebedrijf. Na onderzoek naar de oorzaak bleek een toevoerpijp gas te lekken. De flat werd niet ontruimd. De brandweer en het energiebedrijf hebben de toevoerpijp lekvrij gemaakt.

Burgum: lokaalvredebreuk
Een 25-jarige man uit Burgum is woensdagnacht rond 00.10 uur aangehouden in een opvangcentrum aan de Prinses Margrietstraat. De man had een toegangsverbod voor het opvangcentrum, maar was het pand toch binnen gegaan. Toen de politie hem wilde aanhouden verzette de verdachte zich zowel verbaal als lichamelijk. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau.

Bureau Communicatie (0900) 88 44