Ingezonden persbericht

Atos Origin - Resultaten 1ste Half Jaar 2003

SOLIDE WINSTGEVENDHEID, OMZET IN LIJN MET VERWACHTING EN NETTO SCHULDPOSITIE WEDEROM VERLAAGD

PARIS/AMSTERDAM - 10 september 2003 - Atos Origin, de toonaangevende internationale IT-dienstverlener, heeft vandaag bekend gemaakt dat de omzet over het eerste half jaar van 2003 1.543 miljoen euro bedroeg, een stijging van 3,8% in vergelijking met het eerste half jaar van 2002. Het bedrijfsresultaat in de eerste helft van 2003 was 7,9% en de winst per aandeel voor afschrijving van goodwill was 1,21 euro. De netto schuldpositie nam af tot 386 miljoen euro.

------

Toelichting door Bernard Bourigeaud, voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO van Atos Origin:

"Onze resultaten over de eerste zes maanden van 2003 zijn in lijn met de beloften die we tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in mei hebben gedaan. De Europese IT-dienstverleningsmarkt begint een aantal tekenen van herstel te vertonen, maar zal waarschijnlijk niet voor 2004 significant verbeteren. Niettemin is ons financieel resultaat solide gebleven. Dit was met name te danken aan de stabiele en krachtige Managed Operations activiteiten, in combinatie met een strikt beleid van kostenbeheersing, een sterke cashflow als gevolg van effectief management van het werkkapitaal en bovenal de energieke bijdrage van onze medewerkers."

"De omzet dit eerste half jaar bedroeg 1,543 miljoen euro, een stijging van 3,8% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De groep heeft voor de eerste maal geprofiteerd van een omzetbijdrage door Atos KPMG Consulting, een bijdrage die overigens door een verdere daling in Systeemintegratie negatief werd beïnvloed. De prijzen in zowel de Consultancy- als de Systeemintegratiemarkt bleven in het tweede kwartaal onder druk staan, alhoewel dit op een lager niveau was. De volume afname die wij in de afgelopen periode hebben waargenomen, is afgevlakt en verbetert nu licht. De omzet van de totale groep was in lijn met onze verwachting. De omzet van Managed Operations was stabiel vergeleken met de tweede helft van 2002. De terugkerende omzet uit Managed Operations, inclusief applicatieonderhoud binnen Systeemintegratie, maakt nu meer dan 55% van de totale omzet van de groep uit."

"Het bedrijfsresultaat over het eerste half jaar was 7,9%. De winstgevendheid was gedurende het eerste kwartaal van dit jaar minder dan verwacht, hetgeen met name werd veroorzaakt door het effect van de eind 2002 ingezette prijsdruk en teruglopende marktvraag. De continue aandacht voor kostenbeheersing en het aanpassen van onze organisatie heeft in het tweede kwartaal resultaat opgeleverd, waarbij het bedrijfsresultaat sterk verbeterde tot 8,5%."

"De nettowinst was lager dan vorig jaar als gevolg van hogere rentekosten en afschrijving van goodwill, gerelateerd aan de acquisitie van Atos KPMG Consulting vorig jaar en hogere herstructureringskosten in vergelijking tot de eerste helft van 2002."

"De cashflow blijft krachtig. De netto schuldpositie daalde tot 386 miljoen euro per 30 juni 2003 en we zijn goed op weg om onze doelstelling te halen om de netto schuldpositie per het einde van dit jaar te verlagen naar 350 miljoen euro."

Regionale informatie
"De verkoop in Frankrijk herstelt zich sterk ondanks een zwakke markt. Bijna tweederde van onze verkoop in Frankrijk komt voort uit Managed Operations, hetgeen bijdraagt aan omzetstabiliteit, een goed zicht biedt op de orderportefeuille en zorgt voor winstgevendheid. De divisie Systeemintegratie presteerde ook goed, aangezien een groot deel van onze activiteiten zich afspeelt op specialistische gebieden, zoals de ontwikkeling van handelssystemen voor Euronext, betalingssystemen voor de financiële dienstverleningsmarkt en hoogwaardige communicatiesystemen voor organisaties zoals EADS/Airbus. Gedurende het eerste half jaar kregen we aanzienlijke orders van klanten als Redcats/Pinault Printemps Redoute en Linedata."

"De verkoop in Nederland over het eerste half jaar was bijna 10% hoger dan over dezelfde periode vorig jaar. De laatste van de drie KPN-contracten is werd in de tweede helft van 2002 getekend en droeg in het eerste half jaar voor het eerst bij aan het resultaat, hetgeen ook voor Atos KPMG Consulting in Nederland gold. Ondanks het feit dat Philips gedurende het eerste half jaar doorging met het verminderen van haar IT-kosten, was er een bemoedigende aanwas van nieuwe orders van onder andere Heineken, Eneco en Akzo Nobel, hetgeen bijdraagt aan het realiseren van onze primaire omzetdoelstelling in Nederland van 1 miljard euro per jaar."

"De gerapporteerde omzet in het Verenigd Koningrijk steeg sterk van 71 miljoen euro tot 171 miljoen euro als gevolg van de consolidatie van Atos KPMG Consulting. Ofschoon prijsdruk en koersschommelingen het resultaat van de Consulting activiteit ondermijnen, is het heel duidelijk dat ons profiel in het Verenigd Koninkrijk substantieel is verbeterd, hetgeen een zeer positieve uitwerking heeft op de orderportefeuille."

"Het resultaat in Duitsland heeft zich gestabiliseerd na een moeilijk jaar 2002 en onze Duitse organisatie heeft het afgelopen half jaar belangrijke orders verkregen van Bayer, Bakemark en Vodafone. In de overige regio's blijven de handelsactiviteiten op z'n best stabiel en in een aantal landen vertoont de omzet nog steeds een negatieve trend. In het Midden-Oosten waar wij vorig jaar een grote SAP implementatie voor Saudi Aramco uitvoerden, werd de operatie in het eerste half jaar verstoord door de politieke situatie in de regio."

"Onze activiteiten in Noord- en Zuid-Amerika en Asia Pacific bleven gericht op het ondersteunen van de activiteiten van onze belangrijkste klanten in die regio's. Het resultaat in beide regio's werd negatief beïnvloed door koersschommelingen in het eerste half jaar, alsook door de overheveling van verscheidene infrastructuuractiviteiten door Philips naar Europa. Wij gaan door met het uitbreiden van onze activiteiten in de delen van deze regio's die een lage kostenstructuur hebben, waaronder India, China en Brazilië, teneinde een kosteneffectieve ondersteuning te leveren aan vele van onze Europese en Noord-Amerikaanse klanten. Wij willen deze activiteiten continueren in overeenstemming met de wensen van onze klanten."

Vooruitzichten voor 2003
"De groep ziet nu de eerste tekenen van herstel van de IT-dienstverleningsmarkt voor 2004. Reeds voor dit jaar wordt een bescheiden omzetgroei verwacht, die primair wordt gegenereerd door de consolidatie van Atos KPMG Consulting over een volledige periode van 12 maanden. De omzet kan nog worden beïnvloed door de ontwikkelingen in Systeemintegratie en door negatieve wisselkoerseffecten. Wij verwachten dat het bedrijfsresultaat van de groep over het gehele jaar boven de 8% uitkomt."

"Ondanks het feit dat het vermogensbeslag uit hoofde van het werkkapitaal in het eerste half jaar door seizoensinvloeden hoger is dan in het tweede half jaar, is onze netto schuldpositie van 440 miljoen euro aan het begin van dit jaar gedaald tot 386 miljoen euro per 30 juni 2003. Wij liggen derhalve goed op koers om deze positie per het einde van dit jaar te verlagen tot 350 miljoen euro, hetgeen uitgedrukt in een percentage van het huidige eigen vermogen, een gearing van 45% betekent. Tevens zijn we goed in staat om onze geplande operationele activiteiten te financieren en om aan onze aflossingsverplichtingen te voldoen."

Bernard Bourigeaud
10 september 2003

Over Atos Origin
Atos Origin, de toonaangevende internationale IT-dienstverlener, stelt klanten in staat hun visie om te zetten in resultaten door de toepassing van consulting, systeemintegratie en managed operations, inclusief outsourcing en on-line services. In augustus 2002 nam Atos Origin KPMG Consulting in Nederland en het Verenigd Koninkrijk over, die nu onder de naam Atos KPMG Consulting opereren. Atos Origin realiseert een jaarlijkse omzet van E 3 miljard. Het bedrijf is wereldwijd actief in meer dan dertig landen met een werknemersaantal van meer dan 28.000, van wie 9.000 in Nederland waar Atos Origin marktleider is. Tot haar klanten behoren ABN Amro, Akzo Nobel, Alstom, BNP Paribas, British Petroleum, Eneco Energie, Euronext, Fiat, ICI, ING, KPN, Lucent, Philips, Renault, Royal Bank of Scotland, Saudi Aramco, Shell, UBS Warburg, Unilever, Vivendi Universal, Vodafone, Wolters Kluwer en tal van organisaties uit de publieke sector.
Voor meer informatie kunt u de website van Atos Origin bezoeken op: www.atosorigin.nl

- EINDE PERSBERICHT -

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht