PGGM


ABP en PGGM sturen brief naar Ahold

De aandeelhoudersvergadering Ahold van 4 september jl. is voor ABP en PGGM aanleiding geweest Ahold een brief te sturen waarin het ongenoegen is uitgesproken over het beloningsbeleid van Ahold.

De brief aan Ahold kunt u op deze plek downloaden als pdf bestand. Zie het origineel http://www.pggm.nl/Over_PGGM/...ourcePageID=16713


ABP en PGGM - 10 September 2003

Oude Lindestraat 70, 6411 EJ Heerlen
Postbus 2889, 6401 DJ Heerlen
Betreft:
Raad van Commissarissen van Koninklijke
Ahold N.V.
t.a.v. zijn voorzitter Ir. H. de Ruiter
ava
Albert Heinweg 1 Ons kenmerk: Uw kenmerk:
1507 EH Zaandam
PER FAX: 075-6598353 Datum: E-Mail:
8 September 2003
Telefoon: Fax:

+31 45 579 1532 +31 45 579 1525
Bijlage(n):
Geachte heer De Ruiter,
De afgelopen aandeelhoudersvergadering van 4 september is voor ons aanleiding u langs deze weg het volgende te laten weten.
Wij zijn zeer ongelukkig met de gang van zaken rondom de benoeming van de heer Moberg tot lid van de Raad van Bestuur. Tegen de kandidatuur als zodanig hadden wij geen bezwaar en wij zijn dan ook naar de vergadering gekomen met de intentie om die kandidatuur te steunen. Staande de vergadering echter heeft u zonder vooraankondiging het beloningspakket van de heer Moberg naar voren gebracht. De bezwaren die hier ook al tijdens de vergadering naar voren zijn gebracht, willen wij nog eens nadrukkelijk onder uw aandacht brengen. Onze bezwaren zijn tweeledig. Ten eerste hebben wij grote moeite met de door u gevolgde procedure. Het is op zich te waarderen dat u openheid betracht over het genoemde beloningspakket. Door dat echter onaangekondigd op het laatste moment te doen, haalt u de bodem onder die benadering weer uit. U geeft aandeelhouders immers relevante informatie, maar geen enkele gelegenheid die te consumeren. Daar komt bij dat degenen die vooraf hun stem via volmacht hebben gegeven, helemaal niet in staat zijn geweest de bewuste informatie in hun oordeel te betrekken. Als u dan vervolgens ook niet bereid bent tot enig compromis en zelfs het machtswoord wordt gebruikt, zet u aandeelhouders ronduit voor het blok. Sterker nog, u neemt ze volstrekt niet serieus. Het is dan ook onder protest dat wij voor de benoeming hebben gestemd, zoals wij ook tijdens de vergadering hebben aangegeven. Wij achten een dergelijke procedure zeer onzorgvuldig. Dit creëert badwill bij beleggers.

Een tweede bezwaar betreft de inhoud van het beloningspakket. Een onderneming met een goede corporate governance heeft een duidelijk, transparant en toetsbaar remuneratiebeleid dat door de aandeelhouders is onderschreven. SCGOP heeft in maart dit jaar aanbevelingen gedaan - waarvan u destijds een exemplaar heeft ontvangen - om aan te geven aan welke criteria een gedegen beloningsbeleid naar de opvatting van de daarbij aangesloten pensioenfondsen moet voldoen. Belangrijke elementen zijn dat de beloning gerelateerd moet zijn aan duidelijke en toetsbare doelstellingen en dat de combinatie van een hoge variabele beloning met een riante exitregeling uit den boze is. Uw beleid is hiermee duidelijk niet verenigbaar.
Van iedere onderneming mag grote prudentie worden verwacht omtrent een zo wezenlijk onderwerp als het beloningsbeleid en van Ahold in het bijzonder. Er is veel vertrouwen verloren en het herstel daarvan zou een zeer hoge prioriteit moeten hebben. Gezien de gang van zaken vorige week, kan er aan worden getwijfeld of het die prioriteit bij Ahold inderdaad krijgt. Wij betreuren dat zeer. Wij dringen er ernstig bij u op aan hier op korte termijn concrete voortgang mee te boeken en de aandeelhoudersvergadering hierbij als een serieuze partij in het proces te accepteren. Wij rekenen erop dat de komst van de heer Wakkie binnen de Raad van Bestuur in dit verband op korte termijn zal leiden tot positieve stappen van uw kant. Pas wanneer u gericht werkt aan verbetering van de relatie met uw aandeelhouders, zal van herstel van vertrouwen sprake kunnen gaan zijn. Dit houdt onder meer in dat u de aandeelhoudersvergadering een aangepast beloningsbeleid ter goedkeuring voorlegt.

Hoogachtend,
Dr. J.M.G. Frijns R.M.S.M. Munsters MFE
Directeur ABP Vermogensbeheer Directeur Beleggingen PGGM


---