Gemeente Leeuwarden

Door verscherping controles nieuw fraudegeval ontdekt bij Sociale Zaken

Door aanscherping van de reguliere controles is een nieuw fraudegeval ontdekt bij de sector Sociale Zaken van de Gemeente Leeuwarden. Een 47-jarige medewerker van deze sector wordt ervan verdacht uitkeringsgelden voor privé-doeleinden te hebben aangewend. De man is onmiddellijk geschorst. De Gemeente Leeuwarden is een civielrechtelijke procedure begonnen. Daarnaast is aangifte van een strafbaar feit gedaan en is het Openbaar Ministerie verzocht om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen.

In juni van dit jaar werd Sociale Zaken ook geconfronteerd met een fraudegeval; een 23-jarige medewerker werd daarbij geschorst en is inmiddels ontslagen. Naar aanleiding hiervan zijn procedures verscherpt en aangepast.

Het college van burgemeester en wethouders heeft opdracht gegeven voor het laten uitvoeren van een forensisch accountantsonderzoek door een extern bureau. Dit onderzoek moet duidelijkheid geven over de omvang van deze fraude. Tevens dient het bureau de aangescherpte controle-systematiek te beoordelen en evt. aanbevelingen voor verbeteringen te geven.

Omdat het strafrechtelijk onderzoek thans door het Openbaar Ministerie wordt uitgevoerd kunnen door de Gemeente Leeuwarden geen verdere mededelingen worden gedaan.