Bloemencorso Aalsmeer

8 SEPTEMBER 2003 Honderdduizenden bekijken Corso HONDERDDUIZENDEN BEKIJKEN CORSO

Het 56ste Aalsmeerse bloemencorso heeft het eerste weekend van september 2003 onder het thema 'It's party time!' verschillende feestjes gebracht langs een route van bijna negentig kilometer in vier gemeenten. De organisatie heeft geen exacte toeschouwersaantallen voor de hele route maar houdt het erop dat vele honderdduizenden het corso hebben bewonderd.


1.300 MENSEN
Het ruim een miljoen bloemen tellende bloemenlint werd drie dagen lang begeleid door zo'n 300 spelvertalers (vrijwilligers die een spel spelen dat een onderdeel uitmaakt van een praalwagen). Elk van de twintig praalwagens beeldde een bepaald soort feest uit: van Sinterklaas tot Sprookjesfeest en van Valentijn tot Beach Party. In drie dagen werd de stoet muzikaal begeleid door zo'n duizend muzikanten van 24 bands uit het hele land.

FEESTELIJKE OPENING
Bij de opening van het corso, vrijdagavond in Aalsmeer, waren naar schatting vijfduizend mensen aanwezig op en rond het Raadhuisplein waar Gerard Joling en Tatjana Simic een spetterend optreden verzorgden.

ENTHOUSIAST PUBLIEK
Voorzichtige schattingen van de organisatie gaan uit van zo'n 40.000 toeschouwers tijdens de rit door Haarlemmermeer op zaterdagavond en zondag. Vooral in de woonkernen was de toeloop van het publiek op sommige punten massaal en ook vanaf de Ringvaart lagen bootjes dicht bij elkaar om niets te missen van de tocht op de ringdijk van de Haarlemmermeerpolder. Deze ramingen zijn afkomstig van de Routecommissie, bestaande uit vijftien vrijwilligers die het hele traject op de fiets meerijden. In drie dagen legde zij samen 1.700 kilometer fietsend door de corsostoet af.

RECORDAFSTAND
Over de recordafstand van 88 kilometer die het Aalsmeerse bloemencorso in drie dagen aflegde, deed de stoet (inclusief verplaatsingen) 33 uur. Dat betekent een gemiddelde snelheid van 2,6 kilometer per uur.

PREVIEW
Voorafgaand aan de opening reed het corso vrijdag al voor het eerst door de Aalsmeerse wijk Hornmeer en voor het eerst ook overdag door Kudelstaart en voor het eerst werd een speciale extra parade voor ouderen en gehandicapten in Aalsmeer gereden. Zaterdag reed de stoet voor het eerst door Westwijk, een nieuw deel van Amstelveen.

VERLICHT DOOR BADHOEVEDORP
Zaterdagavond reed het corso verlicht door Badhoevedorp. De honderden spelvertalers zorgden in hun bonte mengeling van kostuums voor een feestje in het zorgcentrum Meerwende. De muziekband in de hal werd op de piano begeleid door niemand minder dan burgemeester Fons Hertog die daarmee de toon zette voor een heuse 'party time' voor de oudere inwoners. De meeste klapten langs de kant maar een aantal deed (soms in een rolstoel) mee in de polonaise.

FEEST IN HOOFDDORP
Al voor de start van de tocht door Haarlemmermeer werd zondagochtend een feestje gevierd in Hoofddorp, waar de honderden spelspelers dansten op de Zuid-Amerikaanse muziek van de wagen 'Braziliaans Carnaval'. Toen de geheel oranje wagen 'Koninginnedag' voor het raadhuis in Hoofddorp langs reed, nodigden de spelers rond deze wagen de twee toekijkende burgemeesters Fons Hertog (Haarlemmermeer) en Joost Hoffscholte uit om deel te nemen aan een typische Koninginnedag festiviteit. Beiden hulden de benen in een jute zak en hupten alsof hun leven er van af hing. Fons Hertog won deze thuiswedstrijd.

PRIJZEN
De wagen 'Koninginnedag' van het buurtschap Aalsmeerderweg-Zuid was vrijdag al in de prijzen gevallen (derde prijs voor het arrangement van Bob van den Heuvel). De tweede prijs voor het arrangement ging naar Christa Snoek van het Comite Schik-In uit Kudelstaart en de eerste prijs in deze categorie was voor de wagen 'Wijnfeest' van Zevenhoven-Noorden met arrangeur Nico Struik.
Een speciale jury kende de eerste prijs voor het decor op de praalwagens toe aan het comite van de Gemeente Aalsmeer voor hun werk aan de wagen 'Halloween'. De tweede prijs in deze categorie was voor de wagen 'Boerenbruiloft' van het buurtschap Aalsmeer-Zuid en de derde prijs ging hier naar Schik In.
In de categorie personenauto's werd de eerste prijs gewonnen door Van Kouwen Opel met een arrangement van Christa Snoek. Tweede werd hier de auto van Millenaar Adviesgroep (arrangement van Bloemenstudio Pierrot) en derde de wagen van Bosman Kassenbouw met Miranda Bosma als arrangeur.

KINDERZIEKTES
De tocht door Haarlemmermeer verliep zowel in Badhoevedorp als in Hoofddorp keurig op tijd. Door technische problemen met twee praalwagens op het traject tussen Hoofddorp en Nieuw Vennep trad in het laatste deel van de tocht door Haarlemmermeer een vertraging van anderhalf uur op. De problemen werden veroorzaakt door nieuwe geavanceerde besturingssystemen die dit jaar zijn aangebracht. Deze kinderziektes zijn onderweg opgelost zodat de stoet die vrijdag met twintig praalwagens in Aalsmeer gestart was, zondag ook weer met twintig praalwagens thuiskwam.

ABC2003-20, Aalsmeer, 8 september 2003