Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


10/09/03 Koningin bij opening tentoonstelling Pracht en Praal van de Paus

Hare Majesteit de Koningin is woensdagmiddag 10 september in Museum Catharijneconvent te Utrecht aanwezig bij de opening van de tentoonstelling Pracht en Praal van de Paus. Op deze tentoonstelling is een groot aantal schatten uit het Vaticaan te zien, die nooit eerder voor publiek toegankelijk waren.

Aanleiding voor de expositie en het bezoek van de Koningin is het feit dat 150 jaar geleden paus Pius IX voor geheel Nederland de bisschoppelijke hiërarchie herstelde. Daarmee keerde het bisschoppelijk bestuur terug in Rooms-Katholiek Nederland. Vanwege dit jubileum was het Vaticaan bij hoge uitzondering bereid de voorwerpen uit te lenen voor een eenmalige tentoonstelling.

Op de tentoonstelling zijn onder andere de pauselijke tiara waarmee Johannes XXIII werd gekroond en de ring van Pius XII te bewonderen, evenals mijters, boekbanden, kelken en reliekhouders. De kostbaarheden zijn de laatste twee eeuwen vervaardigd voor elf verschillende pausen en rijkelijk versierd met zilver, goud en edelstenen. Het merendeel van de objecten wordt bewaard in de pauselijke sacristie, besloten ruimtes naast de Sixtijnse kapel, die tevens fungeren als kleedruimte. De overige objecten zijn onder meer afkomstig uit de schatkamer van de Sint-Pieter en uit het Lateraans Paleis in Rome. De tentoonstelling belicht ook twee typisch pauselijke rituelen: de keuze en kroning van een nieuwe paus, het zogenoemde conclaaf, en het Heilig Jaar dat om de 25 jaar gevierd wordt.

Bij de voorbereidingen van Pracht en Praal van de Paus zijn de banden tussen het Catharijneconvent en het Vaticaan verder aangehaald. Museumdirecteur Guus van den Hout is door de paus benoemd tot adviseur van de pauselijke commissie voor het culturele erfgoed van de kerk. Bij de openingsbijeenkomst zal Mgr. Marchisano, aartspriester van de Sint-Pieter, een persoonlijke boodschap van de paus voorlezen. Kardinaal Simonis, voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie, aartsbisschop van Utrecht, zal de tentoonstelling openen.

Pracht en Praal van de Paus is te zien van 11 september tot en met 30 november 2003.

Zie ook:
www.prachtenpraalvandepaus.nl