Ingezonden persbericht


Steunpunt Minderheden Overijssel
expertisecentrum voor multiculturele ontwikkeling

Persbericht, 18 augustus 2003

Training Interculturalisatie voor instellingen Jeugdzorg

Het Steunpunt Minderheden Overijssel (SMO) voert in opdracht van het Ministerie van VWS en de Provincie Overijssel een Interculturalisatieproject uit in onze provincie. Het project richt zich op instellingen in de Jeugdzorg die zich aan kunnen melden voor trainingen Interculturalisatie die door het SMO worden gegeven. Door het volgen van deze training zijn de instellingen beter in staat om te gaan met de cultuurverschillen binnen de uit verschillende allochtone jongeren bestaande groep. Ook kunnen de instellingen daardoor beter tegemoet komen aan de veranderende vraag vanuit deze doelgroep

Omgaan met verschillen

Interculturaliseren is leren omgaan met culturele verschillen en deze een plaats geven binnen de eigen organisatie. Dit legt een speciale belasting op zorginstellingen die moeten leren omgaan met een veranderend cliëntenbestand en een veranderende vraag vanuit die cliënten. Tien procent van de bevolking is momenteel allochtoon. In de grote steden van Overijssel schommelt dit percentage tussen de 10 en 15 % waaruit blijkt dat de multiculturele samenleving eigenlijk al een feit is. SMO wil zorginstellingen door middel van de training Interculturalisatie in staat stellen slagvaardig in te spelen op de veranderende zorgvraag.

Intercultureel management en meer

Momenteel voert SMO een pilot uit binnen Bureau Jeugdzorg in Zwolle. Ter verbreding van het interculturalisatieproces binnen de sector Jeugdzorg in Overijssel, biedt SMO nu ook gesubsidieerde trainingen aan voor alle personen die werkzaam zijn binnen de gehele sector Jeugdzorg in Overijssel. Deelnemers kunnen kiezen uit de onderdelen: -Cultuurverschillen en Interculturele Communicatie, -Interculturele Dienstverlening en -Intercultureel Management. De trainingen straten op 10 september.