Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

De juistheid van de theorieën over spinoverganggedrag
woensdag 10 september 10.00 uur

Promotie Scheikunde
Spinovergang is het verschijnsel waarbij externe invloeden (temperatuur, licht of druk) de spintoestand van een atoom kunnen veranderen, waardoor het totaalmagnetisch moment van de verbinding verandert. Spinovergangverbindingen kunnen voor opslag van informatie of in beeldapparatuur gebruikt worden, beide belangrijk in de moleculaire elektronica. Eva Dova bestudeerde bij verschillende temperaturen vijf spinovergangcompexen die een opmerkelijke variatie van geleidelijk spinoverganggedrag vertonen. Zij toont aan dat de beschikbaarheid van röntgendiffractiegegevens, met de daaruit voortkomende kennis van de kristalstructuur, van fundamenteel belang is om een uitspraak te kunnen doen over de juistheid van de theorieën over spinoverganggedrag. Bovendien blijken temperatuurafhankelijke röntgenpoederdiffractiegegevens een krachtig hulpmiddel te zijn bij de verklaring van kristalstructuren.

Mw. E. Dova: Structure determination of FE(II) spin-crossover complexes from powder diffraction data with direct-space methods. Promotor is prof. dr. H. Schenk.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Voor vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.