Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Media-entertainment hedonistisch noch amoreel

woensdag 10 september 14.30 uur

Oratie Communicatiewetenschap
Prof. dr. E.S. Tan, hoogleraar Communicatiewetenschap, in het bijzonder op het terrein van media-entertainment: Vier vragen over media-entertainment.

Is het leuk? Is er iets aan? Gaat het ergens over? Kan het beter? In zijn oratie geeft Ed Tan antwoord op vier veelgestelde vragen over media-entertainment en gaat hij de discussie aan met critici van deze vorm van vermaak. Volgens de hoogleraar dient media-entertainment het plezier. Van de lean forward- en lean backward-vorm ervan bekijkt hij de genoegens die ze bieden. Het blijkt te eenvoudig deze vormen als actief en passief tegenover elkaar te stellen: wat betreft de emoties die ze produceren zijn er onvermoede parallellen. Tegen de kritiek dat media-entertainment gemakkelijk is en lui maakt, brengt hij in dat plezier en moeite doen elkaar niet uitsluiten. Ook bestrijdt Tan dat media-entertainment hedonistisch en amoreel is: deze gedachte berust volgens hem op een achterhaald psychologisch concept. Maar het kan altijd beter. In een medialab kunnen bestaande mediaproducties worden veranderd en nieuwe worden bedacht, zodat de kennis over relevante eigenschappen van media-entertainment wordt uitgebreid.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Voor vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.