Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

Symposium Akademy en Universiteit
10 september 2003
13.30 uur - 17.30 uur
Locatie: It Aljemint, Doelestraat 8 - Grienewei 6, Leeuwarden

De Fryske Akademy (FA-KNAW) viert op 10 september aanstaande haar 65ste geboortedag. De Akademy is het centrum voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs met betrekking tot Fryslân en zijn bevolking, zijn taal en cultuur.
Zij heeft zichzelf wel beschouwd en ook naar buiten toe gepresenteerd als opvolger van de Franeker universiteit, die van 1585-1811 in deze Friese stad was gevestigd. Of dit geheel terecht was, moet worden betwijfeld, alhoewel de Akademy zowel op het terrein van het wetenschappelijk onderzoek als van het onderwijs een taak heeft. Maar wat niet is, kan komen en zij heeft zeker de ambitie om uit te groeien tot een kleine specialistische universiteit. Welke kansen zijn er in deze tijd waarin de universitaire wereld wordt geconfronteerd met grote organisatorische veranderingen als Bachelor/Masterstructuur, verdergaande specialisering, de veranderende relatie tussen universitair onderwijs en hoger beroepsonderwijs en steeds verdergaande internationalisering van het onderzoek en het onderwijs, het laatste met name ook via internet.

De Akademy wil haar 65ste verjaardag herdenken door tijdens een symposium aandacht te schenken aan de toekomst van dit nog jonge instituut in relatie tot de hiervoor geschetste ontwikkelingen. Het symposium heeft daarom de titel gekregen Akademy en Universiteit. Verschillende deskundigen zullen elk vanuit hun specialisme aandacht schenken aan de ontwikkeling van het universitaire onderwijs en onderzoek en de mogelijkheden om te komen tot nieuwe specialistische instellingen.
Kosten: De toegang is gratis. Aanmelding vooraf schriftelijk, telefonisch of via e-mail bij de Fryske Akademy

Organisatie: Fryske Akademy

Meer informatie:
Mw. W. Fennema, Postbus 54, 8900 AB Leeuwarden
tel. 058-2131414
wfennema@fa.knaw.nl

http://www.fa.knaw.nl/