Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Woensdag 10 september

Heropening Skatepark Sittard

Sittard-Geleen, 2 september 2003 - Woensdag 10 september wordt het vernieuwde skatepark aan het Kerkepad (tussen Markt en parkeerterrein Paardestraat) in het stadsdeel Sittard feestelijk heropend. Skateboard pro Vincent Gootzen geeft van 16.00 tot 18.00 uur zijn er skate(board)-demonstraties met muzikale ondersteuning door de live-bands Super Hero en Logans Run en dj's. De heropening krijgt een officieel tintje door een bezoek van DSM Limburg-directeur mr. Just Fransen van de Putte en wethouder Fred den Rooijen. Bij regen kan er niet worden geskate en wordt een alternatief openingsprogramma georganiseerd in de glazen zaal van het bestuurscentrum aan het Hub Dassenplein, stadsdeel Sittard. De skatebaan aan het Kerkepad in Sittard is in 1998 aangelegd nadat jongeren uit het centrum van Sittard daarom hadden gevraagd. Er waren in het centrum van de stad nauwelijks voorzieningen voor de jeugd. Omdat de skaterage de kop opstak is er toen - mede op aandringen van diverse fracties uit de gemeenteraad - gekozen voor een skatevoorziening. De locatie aan het Kerkepad was één van de weinige geschikte plekken in de binnenstad: er was voldoende ruimte én sociale controle vanaf het druk belopen pad. Bovendien ligt de baan daar niet pal naast woningen, waardoor de geluidsoverlast beperkt blijft.

Populair

Sinds de aanleg van de skatebaan is het skaten steeds populairder geworden. Dat leidde tot de vraag van jongeren om meer skatevoorzieningen. Omdat die voorzieningen elders in de stad vanwege de geluidsoverlast moeilijk zijn te realiseren, is gekozen voor een uitbreiding van de bestaande baan in Sittard. In nauw overleg met een aantal gebruikers zijn nieuwe skatetoestellen aangeschaft en is de vormgeving van het park bepaald. Ook is er een stevig hekwerk rond het park geplaatst. Zodra het weer het toelaat, wordt het park met extra groen aangekleed. De uitbreiding heeft ongeveer 80.000 euro gekost.

Hangjongeren

De skaters die hebben meegedacht over de uitbreiding van het park zijn erg enthousiast. Slechts over één ding zijn ze minder te spreken: niet-skatende jongeren die de skatetoestellen gebruiken als hangplek. Diezelfde jongeren worden ervan verdacht het park te vervuilen en te vernielen. Zo is er een bromfiets in brand gestoken met als gevolg een fikse oneffenheid in het asfalt. Overigens proberen buurtbewoners die de skaters een warm hart toedragen, op te treden tegen de veroorzakers van overlast.

Sponsoring DSM

De uitbreiding van het skatepark is voor een belangrijk deel gesponsord door DSM. Van-wege het 100-jarig bestaan van het concern in 2002 en de sterke historische binding met Zuid-Limburg zijn - naast de reguliere ondersteuning van activiteiten die de sociale en culturele infrastructuur in de regio bevorderen - extra schenkingen gedaan voor nieuwe accommodaties voor sport en cultuur en voor renovaties van culturele erfstukken. In totaal gaat het daarbij om 2,5 miljoen euro in heel Zuid-Limburg. In Sittard-Geleen is de schenking bestemd voor een herdenkingsmonument in Obbicht (115.000 euro), de renovatie en herinriching als centrum voor Natuur- en Milieu-educatie van de voormalige steenfabriek Plinthos (160.000 euro), de kinderboerderij Daniken (360.000 euro), Stadsschouwburg Sittard (115.000) en 3 sport- en spelvoorzieningen voor de jeugd: een mulitfunctionele kooi voor sport en spel in Ophoven, de aanschaf springmat voor atletiekvereniging Unitas en de uitbreiding van het skatepark aan het Kerkepad in Sittard (samen 115.000 euro).




Gemeente Sittard-Geleen