Gemeente Den Helder

03-09-2003 Grondbeleid: middel voor stad in ontwikkeling

Onze stad is volop in ontwikkeling. Een hulpmiddel hierbij is het grondbeleid. Dat gaat over het verkopen van openbaar groen in bestaande wijken, tot strategische aan- en verkopen van grond voor de ontwikkeling van nieuwe gebieden. Van verwerving tot uitgifte. Van kostenverhaal tot grondprijsbeleid. Grondbeleid komt om de hoek kijken als het gaat om volkshuisvesting, economische ontwikkeling en natuur. Het beleid van de gemeente staat beschreven in de nota Grondbeleid, die de gemeenteraad op woensdag 10 september behandelt. In de nota staan instrumenten omschreven die bij het grondbeleid horen en wordt de huidige manier van werken toegelicht.

De belangrijkste uitgangspunten

Wij vragen de gemeenteraad akkoord te gaan met een aantal uitgangspunten die in de nota Grondbeleid staan. De belangrijkste punten zijn:

- we kiezen voor een regiefunctie door middel van een actief grondbeleid en daarmee een actief wervingsbeleid;
- grondverwerving gebeurt via een wervingsplan met werving in der minne als uitgangspunt. In bepaalde gevallen kunnen we onteigenen en van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten gebruik maken.
- voor het verhaal van kosten is een voorkeursvolgorde afgesproken;
- voor de uitgifte van gronden stellen wij per plangebied een uitgifteplan op. Bij de ontwikkeling van woningbouwlocaties is een taakstelling voor prijs/kwaliteit-verhouding afgesproken. Ook het bevorderen van de beschikbaarheid van kavels voor particulieren behoort tot deze taakstelling;

- wij starten grondexploitaties altijd op basis van een haalbaarheidsstudie;

- voor zowel de erfpachten in de gemeente als voor het grondprijsbeleid volgt in een later stadium een aparte notitie.