Gemeente Wassenaar

Informatieavond over Wassenaarse boerderijen
08-09-2003

Voorafgaand aan de Open Monumentendag wordt op woensdag 10 september in cultureel centrum Warenar een avond over Wassenaarse boerderijen en hun bewoners georganiseerd. Deze vrij toegankelijke bijeenkomst begint om 19.45 uur met een welkomstwoord van wethouder Vriesendorp waarna zij de tentoonstelling De boer op met onder andere kunstwerken van leden van de VWBK, Ars & Studium en Silhouet zal openen. Aansluitend geeft Wassenaarkenner Robert van Lit aan de hand van dias een korte lezing over enkele van de meest interessante boerderijen. Vervolgens is het woord aan Ed Janson, auteur van vele boeken over historisch Wassenaar. Hij spreekt over de invloed van het agrarisch verleden op onze omgeving. Onder zijn leiding wordt vervolgens een discussie gehouden over de toekomst van de Wassenaarse agrariërs. Deelnemers aan deze discussie zijn mevrouw Vriesendorp, mevrouw Den Hollander-van Leeuwen (kaasboerderij) en de heer Van der Kroft (Stichting Santvoorde). Ook het publiek wordt van harte uitgenodigd aan deze discussie deel te nemen. Tot besluit van de avond zal wethouder Vriesendorp het eerste exemplaar van een boekje met vier fietsroutes langs boerderijen in Wassenaar en Voorschoten uitreiken. Dit prachtig uitgevoerde boekje zal de komende tijd te koop zijn.

Opening Open Monumentendag
Op zaterdag 13 september opent burgemeester Van den Muijsenberg op originele wijze de Open Monumentendag die dit jaar in het teken staat van de boerderij. Om ongeveer 10.15 uur arriveert hij in een rijtuig, een pronkstuk van de particuliere collectie rijtuigen op Bellesteyn, bij het kruispunt Langstraat/ Achterweg. Hier wordt een boerenmarkt gehouden en tevens zijn er oude boerengereedschappen te zien. Na de openingshandeling van de burgemeester is bij de stand van het Comité Open Monumentendag informatie over de Open Monumentendag te krijgen. Verschillende monumenten zijn deze zaterdag opengesteld voor het publiek, waaronder boerderij De Kerkewoning in het verlengde van Het Kerkehout. Ook is voor 2,50 euro een prachtig boekje met fietsroutes langs historische boerderijen in Wassenaar en Voorschoten verkrijgbaar. Dit boekje is ook te koop in molen Windlust die eveneens is opengesteld en waar een fototentoonstelling over Wassenaarse boerderijen is te zien. Behalve diverse monumenten kan men ook de Oudheidkamer in de voormalige Europaschool op de hoek van de Van Zuylen van Nijeveltlaan/Johan de Wittstraat bezoeken, waar een collectie Wassenaarse bodemvondsten is opgesteld.

Vrijwilligers gezocht
Het Comité Open Monumentendag is nog op zoek naar vrijwilligers die op zaterdag 13 september willen helpen bij de realisatie van de Open Monumentendag. Zo kan men hulp gebruiken in de informatiekraam op de boerenmarkt in de Langstraat. Ook zoekt het comité nog enkele mensen die een oogje in het zeil willen houden bij de opengestelde monumenten of die willen helpen bij het distribueren van foldermateriaal en dergelijke. U kunt zich als vrijwilliger melden bij Marjolein Doll en Carla Scheffer via tel.nr. 5122397.