Katholieke Universiteit Nijmegen

Fatigue in disease free cancer patients

Datum 10-9-2003

Tijd van 15:30 tot 16:30 uur

promovendus Mw. drs. P. Servaes

promotores Prof. dr. G. Bleijenberg, prof. dr. P. De Mulder
copromotores Dr. C. Verhagen

faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen/ UMC St Radboud
beschrijving Het proefschrift van mw. drs. P. Servaes bestaat uit zeven publicaties over vermoeidheidsklachten bij ziekte-vrijekankerpatiënten. Dat zijn patiënten die een aantal jaren geleden een curatieve behandeling voor kanker hebben afgesloten en bij wie tot op heden geen tekenen van een recidief aanwijsbaar waren.

Grofweg eenderde van alle onderzochte patiënten was ernstig vermoeid, wat gepaard ging met ernstige beperkingen in het dagelijks leven. Hoe intensief de patiënten waren behandeld maakte niet veel uit voor de mate waarin zij te kampen hadden met aanhoudende vermoeidheid. Wel stelde de promovenda vast dat patiënten die helemaal geen nabehandeling hadden ondergaan met radio- en/of chemotherapie en bij wie ook de operatie zonder complicaties was verlopen, minder last hielden van extreme vermoeidheid. Verder ontdekte ze dat ex-patiënten die erg bang waren voor een recidief, en die het gevoel hadden weinig invloed te kunnen uitoefenen op hun vermoeidheidsklachten, het meest onder blijvende vermoeidheid gebukt gingen.
biografie Mw. drs. P. Servaes (Nijmegen) was vanaf 1997 verbonden aan de afdeling Medische Psychologie van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud te Nijmegen. Sinds augustus 2002 werkt zij in de patiëntenzorg bij het Universitair Longcentrum Dekkerswald en op de afdeling Oncologie. Vanaf januari 2003 volgt zij de opleiding tot GZ-psycholoog.
contactpersoon Staf Concerncommunicatie, UMC St Radboud Nijmegen e-mail P.Servaes@cukz.umcn.nl
telefoon 024 - 361 35 28