Provincie Limburg

ICT biedt oplossingen voor toenemende zorgvraag (193)

Regiocongres 'Zorg en Innovatie; de rol van technologie voor de zorgconsument' 10 september 2003 van 09.00 tot 17.30 uur

De provincies Limburg en Brabant vergrijzen, zelfs sneller dan andere regio's in Nederland. De vraag naar zorg naar zorg neemt toe. Niet alleen voor ouderen, maar ook voor andere doelgroepen. Het probleem van de stijgende vraag wordt nog eens versterkt door een te klein aanbod aan specialisten en huisartsen per hoofd van de bevolking. De sector verplegend en verzorgend personeel is niet in staat om aan deze toenemende zorgvraag te voldoen. De gezondheidszorg moet efficiënter leren omgaan met de beschikbare middelen zonder aan kwaliteit in te boeten. Zorgprocessen moeten zo zijn ingericht dat aan de stijgende vraag kan worden voldaan.

ICT biedt nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van diensten, producten en toepassingen die ten dienste staan van de zorgconsumenten in de zorgketen. Samen met de Provincie Limburg en Syntens heeft Sananet uit Heerlen het congres 'Zorg en Innovatie' georganiseerd op 10 september in theaterhotel 'de Oranjerie' (van 09.00 tot 17.30 uur). Tijdens dit congres laten zorgprofessionals en zorgconsumenten resultaten en projecten op het gebied van technologie en zorg zien met als uitgangspunt: ICT is een integraal onderdeel van de gezondheidszorg.

Onder het dagvoorzitterschap van prof. dr. ir. Arie Hasman (vakgroep medische informatica universiteit Maastricht) belichten enkele toonaangevende sprekers de zorgketen en zijn maatschappelijke context. Gedeputeerde drs. M. Eurlings gaat in op de noodzaak van innovatie in de zorg, waarna prof. C. Spreeuwenberg (Universiteit Maastricht) bericht waarom Transmurale Zorg Technologie het antwoord is op een veranderende zorgvraag.
Drs. J. Gerarts (Huis van de Zorg) belicht ICT in de zorg vanuit het perspectief van de zorgvrager. Dr. J. Fiolet (directeur transmuraal centrum AZM) vervolgens gaat nader in op visie en praktijk in de zorgketen. In parallelsessies wordt dieper ingegaan op een aantal specifieke themas, ICT-produkten en implementatietrajecten. Voorbeelden hiervan zijn vergrijzing, disease-management, telemedicine, duurzaam wonen en de arbeidsmarkt. De dag wordt afgesloten met een plenaire discussie in de vorm van een actief 'lagerhuisdebat', waarin het publiek een zeer actieve rol speelt en zijn stem kan laten horen.
9-9-2003 11:22