Partij van de Arbeid

boundary="----------=_1063111647-5595-208"

Mime-Version: 1.0

PERSBERICHT

Amsterdam, 8 september 2003

Reuze-electro met Wouter Bos, Boris Dittrich (o.v.) en kamerleden van VVD en CDA!

Op woensdag 10 september van 14.00 tot 14.30 uur, zal op het Plein te Den Haag een aantal fractievoorzitters en kamerleden het 'Reuze Coherentie Electrospel' van de Evert Vermeer Stichting spelen.

Het "Coherentie Electrospel" is een sterk uitvergrote versie (ruim 2,5 meter hoog!) van het spel waarbij twee bij elkaar horende afbeeldingen met elkaar verbonden moeten worden. In deze versie gaat het om afbeeldingen van beleid in Nederland aan de ene kant en de gevolgen van dat beleid in ontwikkelingslanden aan de andere. De fractievoorzitters zullen de juiste afbeeldingen met elkaar moeten verbinden en geven daarmee inzicht in de (vaak onbedoelde) gevolgen van het Nederlands beleid in ontwikkelingslanden.

Middels deze actie lanceert de Evert Vermeer Stichting (EVS) haar coherentiewebsite www.coherentie.nl. Deze site is bedoelt voor parlementariërs en publiek en beoogt meer samenhangen in het Nederlandse beleid. Nog te vaak wordt het beleid voor ontwikkelingslanden gedwarsboomd door beleid op andere beleidsterreinen. De EVS geeft op haar website middels cases aan welke incoherenties van het Nederlandse beleid van invloed zijn op het beleid van ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast kunnen we op deze website bijhouden welke parlementariërs kamervragen stellen, moties indienen of zich op een andere manier inzetten om incoherent beleid op te lossen. Zo wordt voor iedereen zichtbaar welke kamerleden de daad bij het woord voegen en zich echt sterk maken voor de belangen van ontwikkelingslanden.

Een voorbeeld van incoherentie van beleid is uiteraard de landbouwsubsidies die de EU verstrekt en die het boeren uit Ontwikkelingslanden moeilijk maakt om te concurreren. Maar er zijn meer voorbeelden, dichter bij huis ook: Het ministerie van buitenlandse zaken geeft beurzen aan buitenlandse studenten om hier te komen studeren, het ministerie van Justitie is erg terughoudend in het verstrekken van een verblijfsvergunningen waardoor deze studenten een deel van hun studie moeten missen omdat ze geen vergunning voor verlopig verblijf hebben. Op www.coherentie.nl staan een groot aantal van dergelijke voorbeelden.



Partij van de Arbeid