VVD




VVD wil meer jongeren aan het werk

VVD-Kamerlid Fadime Örgü, woordvoerder jeugdwerkloosheid, stelt woensdag 10 september in het Algemeen Overleg over jeugdwerkloosheid voor de loonschalen voor jongeren in de CAO's niet langer algemeen verbindend te verklaren. Zo kan de oplossing van de jeugdwerkloosheid een stuk sneller en eenvoudiger worden bereikt en meer jongeren aan een baan worden geholpen. Het is volgens Örgü een gemiste kans dat dit niet in het plan van aanpak jeugdwerkloosheid is opgenomen.

De laagste CAO loonschalen voor jongeren liggen gemiddeld 13 procent boven het wettelijk minimumjeugdloon (met uitschieters in bepaalde sectoren tot 30 procent). Hierdoor wordt het werkgevers door de overheid onmogelijk gemaakt jongeren voor het minimumjeugdloon in dienst te nemen en worden vooral laagopgeleide jongeren de markt uitgeprijsd. Örgü: "De minister roept de sociale partners op de CAO-lonen voor jongeren te verlagen. Dat zou natuurlijk mooi zijn, maar dit levert onvoldoende op. Nog steeds staan veel jongeren onnodig aan de kant". De VVD-fractie is daarom van mening dat de schalen voor jongeren in CAO's niet langer algemeen verbindend zouden moeten worden verklaard. Dat levert in één klap een stevige verlaging van de jeugdwerkloosheid op.

Wanneer het economisch slechter gaat merken jongeren dat het eerst. Jongeren werken vaak op basis van tijdelijke contracten, die veelal niet worden verlengd en jongeren die van school afkomen kunnen vaak geen baan vinden. Hoewel het gelukkig niet zo is dat geen enkele jongere meer werk vindt, is er wel sprake van een groeiende werkloosheid, zowel onder laag- als hoogopgeleide jongeren. Jongeren die zonder diploma van school afkomen lopen bovendien extra risico langdurig werkloos te raken. Het kabinet heeft daarom een plan van aanpak gemaakt waarin staat dat de jeugdwerkloosheid deze kabinetsperiode in percentages niet meer mag bedragen dan het dubbele van de totale werkloosheid.

9 september 2003