FNV

http://actualiteit.cms.fnv.nl/renderer.do/menuId/8886/pageId/6841/instanceId/8888/itemId/12641/

De Waal doet dringend beroep op Balkenende

In een persoonlijke oproep nodigt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal premier Balkenende uit tot een dialoog. Hij vraagt de minister-president nog vóór Prinsjesdag het debat aan te gaan en te luisteren naar alternatieven.

'Geachte heer Balkenende,

Ik doe een dringend beroep op u om geen ondoordachte beslissingen te nemen. Dit is een cruciale week voor Nederland. Het kabinet bereidt zich voor op de Miljoenennota en komt met een pakket harde maatregelen, waar veel maatschappelijk verzet tegen bestaat.

U staat nu op een tweesprong. U kunt dit onzalige pakket doordrukken en met een kleine kamermeerderheid uitvoeren. Daarmee negeert u de mensen in het land, die zwaar getroffen worden door de voorstellen. En u negeert de kritiek van maatschappelijke organisaties in dit land.

Maar u kunt ook kiezen voor de dialoog. Nu is het nog niet te laat om de regie in handen te nemen en met een open mind het debat aan te gaan. Het is nu nog niet te laat om leiding te geven aan een breed maatschappelijk draagvlak voor een alternatief beleid. Ik doe een laatste oproep, aan de vooravond van het debat, het gesprek ook echt aan te gaan.

Niet alleen de FNV staat bij u voor een dichte deur, ook de andere vakcentrales en de werkgevers worden niet gehoord. Alternatieven worden aangeboden, maar van u zien wij geen enkele reactie van betekenis.

De FNV biedt een geloofwaardig alternatief. De Onroerende Zaak Belasting willen we bijvoorbeeld aanwenden voor een degelijk jeugdwerkplan, zodat de jongeren van nu een toekomst hebben. Wij zijn bereid te betalen voor een solidaire werkloosheidsuitkering. En voor een eerlijke ziektekostenverzekering, die alle noodzakelijke zorg dekt. Wij wentelen dit niet af op de werkgevers.

Als u loskomt van uw obsessie dat Nederland meer moet bezuinigen dan welk Europees land ook, is er ruimte voor een socialer, beter beleid. Dan hoeven mensen niet duizenden euro s extra te betalen voor de gezondheidszorg. Dan kunnen mensen na een leven lang werken genieten van hun pensioen, nadat ze er ook eerlijk voor hebben kunnen sparen. Dan hebben mensen niet voor niks jarenlang premie voor de WW betaald, maar kunnen ze er gebruik van maken als het echt nodig is. Dan krijgen mensen, die door hun ziekte of handicap, niet meer in staat zijn om te werken een goede WAO-uitkering. En dan kunnen we investeren in het onderwijs, in de gezondheidszorg en in mensen.

Grijp die kans om dat voor elkaar te krijgen. Want het kan socialer, beter.

Lodewijk de Waal, voorzitter FNV'