Gemeente Enschede

Onderzoek haalbaarheid Jan Cremer-centrum in Roombeek


Enschede, 10-09-2003

Het college van B en W heeft ingestemd met een onderzoek naar de haalbaarheid van een Jan Cremer-centrum in Roombeek. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door het Projectbureau Wederopbouw Roombeek, in samenwerking met Jan Cremer en de stichting Jan Cremer Fonds (die onder andere de jaarlijkse Jan Cremerprijs uitreikt aan een veelbelovende, jonge Enschedese kunstenaar).

De in 1940 in Enschede geboren kunstenaar Jan Cremer werd tijdens de uitreiking van de Jan Cremerprijs 2002, op 19 februari j.l. door de gemeente gevraagd of hij bereid zou zijn om op enigerlei wijze deel uit te maken van het cultuurcluster van Roombeek, dat wordt gehuisvest in het voormalige Rozendaal-complex. Aanleiding voor deze vraag was de betrokkenheid die de kunstenaar na de vuurwerkramp van 13 mei 2000 toonde met zowel de stad als de slachtoffers. Cremer was in reactie op het verzoek bereid een aanzienlijk deel van zijn beeldende en literaire werk een permanente plaats te geven in het cultuurcluster. Op deze wijze zou een Jan Cremer-centrum annex documentatiecentrum kunnen ontstaan, dat ook open staat voor exposities van andere beeldende kunstenaars, voor literaire bijeenkomsten, concerten en dergelijke.
De Stichting Jan Cremerfonds zal zich gaan inspannen om de ideeën van Jan Cremer een nadere invulling te geven. Het fonds zal zich dan ook o.a. gaan richten op het werven van mogelijke sponsors. Het Projectbureau Wederopbouw Roombeek heeft het voortouw rond de fysieke en financiële haarbaarheid van de voorstellen van Jan Cremer binnen het cultuurcluster in Roombeek.

De wethouders Goudt (financiën) en De Weger (zorg en inkomen) zijn tegen het onderzoek. Zij vinden dat Jan Cremer vanwege de controversiële aard van zijn werken niet gezien kan worden als een in brede lagen van de bevolking gewaardeerd kunstenaar. Daarnaast geven beide wethouders aan dat uit vergelijking met soortgelijke instituten blijkt, dat de exploitatie onvermijdelijk voor een substantieel deel steunt op structurele overheidsbijdragen. ?Deelname aan een haalbaarheidsonderzoek is niet vrijblijvend, schept verwachtingen en leidt onvermijdelijk tot verplichtingen voor de gemeentelijke begroting. Waar de gemeente Enschede prioriteit geeft aan de muziek en aan het eerst afmaken van lopende projecten, is momenteel geen ruimte voor dit soort nieuwe initiatieven?, zo stellen beide wethouders.
---

Gepubliceerd op 10-09-2003 © Copyright gemeente Enschede Naar