Amnesty International

Persbericht Amsterdam, 9 september 2003

Nederland
Opvang in de regio - Amnesty publiceert boek Niemandsland

Amnesty International presenteert vandaag het boek Niemandsland, over opvang van vluchtelingen in de regio. Het afgelopen jaar zijn verschillende voorstellen gelanceerd, die voornamelijk als doel hebben om vluchtelingen in de regio op te vangen. Amnesty International acht deze voorstellen ondoordacht en vindt dat teveel wordt uitgegaan van beheersing van vluchtelingenstromen in plaats van bescherming van vluchtelingen.

West-Europese regeringen lijken meer en meer geobsedeerd door het terugbrengen van aantallen asielzoekers. Dit jaar deden de Britse regering, de Europese Commissie en de UNHCR voorstellen voor de opvang van vluchtelingen in de buurt van het land van herkomst. De Nederlandse regering heeft in een notitie van 28 mei jl. haar plannen omtrent opvang in de regio kenbaar gemaakt. Hoewel de voorstellen onderling verschillen, lijken ze een gemeenschappelijk uitgangspunt te hebben: asielzoekers zoveel mogelijk terugsturen naar de regio van herkomst en voorkomen dat zij een asielverzoek indienen in Europa.

Opvang in de regio betekent in de praktijk dat vluchtelingen langdurig in kampen zullen verblijven waar hun fysieke en juridische bescherming onduidelijk geregeld is. Opvang in de regio betekent opvang in een juridisch niemandsland, aldus Lars van Troost, hoofd afdeling vluchtelingen van Amnesty Nederland.

Amnesty Internat ional heeft onder meer de volgende kritiekpunten op de huidige voorstellen voor opvang in de regio:

Asielzoekers die naar de regio worden toegestuurd zullen geruime tijd in een kamp moeten verblijven, waar zij feitelijk gevangen worden gehouden. Opvang in kampen leidt tot een langdurig verblijf in een uitzichtloze situatie. De fysieke en juridische bescherming is op zijn minst onduidelijk en vaak gebrekkig. De huidige voorstellen bevatten geen plannen om dit probleem op te lossen.

In de huidige vo orstellen wordt nauwelijks ingegaan op de toegankelijkheid tot een zorgvuldige asielprocedure in de regio. Amnesty International is bezorgd dat in de regio geen voorwaarden voor een zorgvuldige asielprocedure aanwezig zijn. Zo bestaat onduidelijkheid ten aanzien van het toepasselijk recht en is in de plannen nauwelijks aandacht voor rechtshulp en voor bezwaar- en beroepsmogelijkheden.

Amnesty International acht het een zorgelijke ontwikkeling dat aan de UNHCR steeds meer een rol in de beoordeling van asielverzoeken lijkt te worden toegedicht. Amnesty vindt dat staten hun eigen verantwoordelijkheid voor het voeren van zorgvuldige asie lprocedures niet mogen ontlopen. De UNHCR is een toezichthoudend orgaan dat moet toezien of staten verplichtingen van het Vluchtelingenverdrag naleven. Haar toezichthoudende rol komt in het geding indien de UNHCR ook zelf asielprocedures doet.

In Niemandsland gaan verschillende (voormalige) medewerkers van Amnesty International in op uiteenlopende aspecten van opvang in de regio. In het boek wordt onder meer ingegaan op bovengenoemde kritiekpunten, de verhouding van de voorstellen tot het internationaal recht en de rol van de UNHCR.

Met Niemandsland wil Amnesty International een bijdrage leveren aan het debat over opvang in de regio. Amnesty benadrukt het belang de leefomstandigheden van vluchtelingen die nu al in de regio worden opgevangen te verbeteren. Amnesty acht het echter weinig realistisch dat de beoordeling van asielverzoeken in de buurlanden geld zal vrijmaken voor ontwikkeling van de regio.

De huidige voorstellen lijken vooral ingegeven door de wil asielzoekers uit Europa te weren. Wat de regio zelf vindt van opvang in de regio blijft daardoor geheel buiten beschouwing., aldus Lars van Troost.