Gemeente Zwolle

Voorontwerp bestemmingsplan Stadshagen II

Aanleiding
Tot 2005 kan de gemeente Zwolle nog voldoende woningen bouwen in Stadshagen I. Als het zover is, telt de wijk circa 8500 woningen. Om de verdere groei van Zwolle van 2005 tot 2010 op te vangen moet er een nieuwe woningbouwlocatie komen. Het college van B&W heeft na verkenning van een groot aantal locaties gekozen voor Stadshagen II als nieuwe woningbouwlocatie. Er is een Structuurplan opgesteld waarin op hoofdlijnen is aangegeven hoe Stadshagen II moet worden ontwikkeld. De gemeenteraad heeft dit structuurplan in november vastgesteld.
Verdere uitwerking van het structuurplan moet via een globaal bestemmingsplan en uitwerkingsplannen plaatsvinden; nu is er een voorontwerp bestemmingsplan Stadshagen II opgesteld.

Plangebied van het bestemmingsplan
Het plangebied van het voorontwerp-bestemmingsplan Stadshagen II bestaat globaal uit twee gedeelten: de Wig en Breezicht. De Wig ligt tussen de spoorlijn Zwolle-Kampen en de Voorsterweg tot het Zwolle IJsselkanaal. Breezicht ligt ten noorden van Stadshagen I.
Daarnaast maakt ook een smalle strook ten noorden van de Milligersteeg ? globaal gelegen tussen de Scholtensteeg en de Nieuwe Wetering ? deel uit van het bestemmingsplan.
De aan te leggen Hoofdinfrastructuur (HIS) Noordwest Zwolle / Stadshagen ligt voor een klein deel op grondgebied van de gemeente Zwartewaterland en er vindt overleg plaats over de wijze waarop het één en ander geregeld gaat worden.

De bestemmingsregeling
In de beschrijving van het bestemmingsplan zijn in hoofdlijnen de uitgangspunten voor de inrichting van het plangebied vastgelegd, zoals de taakstelling en de gemiddelde bebouwingsdichtheid. De uitwerkingsregels zijn zeer globaal, maar de toegestane functies en de bebouwingshoogte staan vast. Het gebied langs de Scholtensteeg en een deelgebied langs de Voorsterweg zijn bestemd tot 'uit te werken gemengde doeleinden': een mengeling van woningen, kantoren, bedrijven en commerciële doeleinden. De gebieden de Wig en Breezicht zijn bestemd voor 'uit te werken woondoeleinden'. Daarnaast kent het bestemmingsplan een aantal specifieke bestemmingen, zoals verkeers- en bedrijfsdoeleinden.

Wet geluidhinder
Voor de infrastructurele voorzieningen in het gebied is een globaal akoestisch onderzoek uitgevoerd. Het bestemmingsplan moet voldoen aan de voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A) bij geluidsgevoelige bebouwing zoals woningen en scholen. Dit betekent dat maatregelen moeten worden getroffen aan de weg zelf (speciaal asfalt) en/of in het gebied tussen de weg en de geluidsgevoelige bebouwing. Dat zogenaamde 'overdrachtsgebied' kan bijvoorbeeld onbebouwd blijven, er kunnen wal- of schermconstructies worden gerealiseerd, of niet geluidsgevoelige bebouwing.

Inspraak en planning
In het afgelopen jaar is een klankbordgroep betrokken geweest bij de planvorming van Stadshagen II. Het structuurplan, de Milieueffectrapportage (MER), de Hoofdinfrastructuur en de stedenbouwkundige opzet zijn aan de klankbordgroep toegelicht en met de leden besproken. En op 8 september hebben zij een integraal advies uitgebracht over de voorstellen voor Stadshagen II. Verder is op bestuurlijk en ambtelijk niveau overleg gevoerd met de provincie en de buurgemeenten Kampen en Zwartewaterland. Op grond van de gemeentelijke verordening moeten B&W inspraak verlenen op voornemens zoals de ontwikkeling van Stadshagen II. Het bestemmingsplan ligt daartoe ter inzage van 16 oktober tot en met 12 november 2003. Op 3 november vindt er een informatie- en inspraakavond plaats over het plan. Na de inspraak ligt het bestemmingsplan nogmaals ter inzage en kunnen mensen bezwaren (zienswijzen) indienen bij de gemeenteraad van Zwolle. Die besluit of aan de bezwaren tegemoet kan worden gekomen en stelt het bestemmingsplan vast. Vervolgens wordt het vastgestelde bestemmingsplan weer ter inzage gelegd en opgestuurd naar Gedeputeerde Staten, die het uiteindelijk moeten goedkeuren.

Verwerving van gronden
Een deel van het plangebied is nog in eigendom van particuliere eigenaren. De gemeente heeft eind 2001 door vestiging van een voorkeursrecht laten weten dat zij deze gronden graag wil verwerven. De onderhandelingen zijn gestart maar hebben nog niet in alle gevallen geleid tot overeenstemming. Vooralsnog gaat de gemeente er vanuit dat dit uiteindelijk wel zal lukken.


---