Gemeente Zwolle

Ontsluiting Westenholte

De aanleg van nieuwe wegen voor Stadshagen heeft gevolgen voor Westenholte. De doortrekking van de Hasselterweg betekent dat een gedeelte van de Voorsterweg een ander karakter krijgt en dat de wijkontsluiting anders gaat verlopen. Het college heeft op 4 september ingestemd met het voorstel waarbij de aansluiting van de Ridder Zwederlaan op de Klipperweg vervalt. Er wordt een nieuwe ontsluiting gerealiseerd via de Voorsterweg.

Voorsterweg voor bestemmingsverkeer
De kruising Voorsterweg-Klipperweg verdwijnt. Daarvoor in de plaats komt een nieuwe kruising waarop de Hasselterweg aangesloten wordt. De verbinding van Westenholte met de stad loopt dan niet meer rechtstreeks via de Voorsterweg. Als de Hasselterweg klaar is, wordt de Voorsterweg alleen nog door aanwonenden gebruikt en niet meer voor de afwikkeling van het regionale verkeer richting Kampen. Mogelijk kan de weg omgebouwd worden tot een weg waar een snelheidslimiet van 30 km/uur geldt.

Aansluiting Ridder Zwederlaan
Ook de route Turnhoutsweg-Klipperweg wordt aangepast om de toekomstige verkeersstromen aan te kunnen. Tussen de rotonde Spoolde en de Weidesteenlaan komt een nieuwe weg met meer rijstroken: de Westenholterallee. Deze vormt samen met de Klipperweg een nieuwe route van de Hasselterweg naar de stad en de A28. Door de flinke toename van het verkeer en de aanleg van een nieuwe, grote kruising Klipperweg-Hasselterweg is er geen ruimte meer voor een aansluiting van de Ridder Zwederlaan op de huidige plek. Daarnaast moet de Westenholterallee ervoor zorgen dat het verkeer zo goed mogelijk kan doorstromen; iedere extra aansluiting betekent vertraging.

Ontsluitingsopties
Wanneer de aansluiting Ridder Zwederlaan vervalt is een alternatief nodig. Daarvoor zijn twee opties onderzocht: een aansluiting vanuit de Stinsweg op de Klipperweg/ Westenholterallee ter hoogte van de kruising met de Branderweg, of een wijkontsluiting via de Voorsterweg naar de Hasselterweg.

Voorstel
Deze varianten zijn besproken met enkele vertegenwoordigers van de wijkvereniging WVF. Vervolgens zijn ze getoond aan de wijk. Tijdens een inloopbijeenkomst, vorig jaar december, konden de inwoners van Westenholte reageren op de twee varianten. Deze reacties zijn zorgvuldig meegewogen in het verdere onderzoek naar de ontsluitingvarianten. Uiteindelijk heeft de gemeente een voorstel uitgewerkt, waarbij zo min mogelijk gewijzigd wordt in de huidige wegenstructuur van de wijk. Dit voorstel is in het wijkplatform van 23 april 2003 gepresenteerd. Omdat een aansluiting van de Stinsweg op de Klipperweg niet haalbaar is, kiest het college voor een aansluiting aan de kant van de Voorsterweg. De Voorsterweg wordt ter hoogte van de jeugdtuinen aangesloten op de Hasselterweg voor verkeer richting Hasselt, Zwolle of Kampen. Dit gebeurt door de Ridder Zwederlaan met een lus aan te sluiten op de Voorsterweg. Zo ontstaat er een vlotte verbinding met de stad en is van overlast en onveiligheid in andere straten geen sprake.
De reacties op de inloopbijeenkomst hebben duidelijk gemaakt dat er weinig draagvlak bestaat voor het spreiden van verkeer over straten als de Rozenweg en de Veronicaweg. Daarom is in het voorstel een route uitgewerkt waarbij het verkeer vanuit Westenholte voor een groot deel dezelfde weg blijft rijden als nu het geval is. De afbeelding laat zien hoe de ontsluiting precies gerealiseerd wordt.


---