Gemeente Zwolle

College stemt in met Milieueffectrapportage Stadshagen II

Het college van B&W heeft ingestemd met de Milieueffectrapportage (MER) Stadshagen II. Deze MER is nodig om het bestemmingsplan voor Stadshagen II vast te kunnen stellen. Het rapport behandelt de gevolgen voor natuur en milieu van de bouw van Stadshagen II. De gegevens worden gebruikt bij de verdere besluitvorming over het bestemmingsplan Stadshagen II en de besluitvorming rondom de Hoofd Infrastructuur Noord-West Zwolle.

In april van dit jaar heeft de gemeenteraad een aantal richtlijnen vastgesteld, waaraan de MER moet voldoen. Er moest onder andere gemotiveerd worden waarom de locatie Stadshagen II geschikt is voor de 4000 benodigde woningen in Zwolle voor de periode 2005-2010. Stadshagen II is een logisch vervolg op Stadshagen I. Voor de bouw van Stadshagen I is flink geïnvesteerd in de infrastructuur en voor de bereikbaarheid van Stadshagen II kan daarop worden aangesloten. Daarnaast is bij de realisatie van Stadshagen I wat betreft de voorzieningen rekening gehouden met de ontwikkeling van Stadshagen II. Veel andere locaties vallen af omdat ze hogere landschappelijke en/of ecologische waarde hebben of omdat er andere 'ruimteclaims' op de gebieden rusten. Alleen de locatie Berkum-Veldhoek ten oosten van Zwolle zou ook geschikt zijn voor grootschalige woningbouw. De afweging welke locatie wel of niet bebouwd gaat worden is op dit moment niet gemaakt. Er is alleen voor gekozen om in elk geval in Stadshagen II te beginnen. In de MER is om die reden geen locatiealternatief onderzocht.

Alternatieven
In de MER-procedure is het verplicht alternatieven te bedenken voor het oorspronkelijke plan. Het is ook de bedoeling dat negatieve effecten voor natuur, en (leef)milieu zoveel mogelijk worden voorkomen of anders worden verzacht.
Uiteindelijk zijn er drie alternatieven uitgewerkt. Het Planalternatief is de inrichting die staat beschreven in het Structuurplan Stadshagen II. Het Middenalternatief is gebaseerd op een optimalisatie van het woon- en leefmilieu in de wijk. Hierbij is de doorgetrokken Hasselterweg vanuit Zwolle gebundeld met de spoorlijn naar Kampen en loopt hij door Breezicht en dan direct ten zuiden van de Milligersteeg. De sportvoorzieningen liggen aan de noordkant van Breezicht en fungeren als geluidzone. Het Bundelalternatief richt zich met name op ecologie en landschap. In dit alternatief ligt de doorgetrokken Hasselterweg zoveel mogelijk binnen het plangebied: hij volgt het traject van het spoor en loopt tussen Stadshagen I en II door. De sportvoorzieningen liggen aan de zuidkant van Breezicht en de noordkant van de Milligerplas blijft onbebouwd. Uit de natuur en milieu-effecten van deze alternatieven is een Meest Milieuvriendelijk Alternatief (MMA) afgeleid.

Hoofdinfrastructuur
Wat betreft de hoofdinfrastructuur is gekozen voor bundeling van de doorgetrokken Hasselterweg met de spoorlijn in de Wig, en het omleggen van de huidige Hasselterweg. Na het doorsnijden van Breezicht blijft de weg binnen het plangebied, direct ten zuiden van de Milligersteeg. Zo worden de negatieve effecten voorkomen zowel van een weg buitenom als van een doorgaande weg door het plangebied heen.

Ecologie
Een negatief effect van woningbouw in Stadshagen II is de afname van weidevogels in het gebied. Door de afstand van de woonbebouwing tot de Vreugderijkerwaard (een Vogel- en Habitatrichtlijngebied) te vergroten, wordt de kans op beïnvloeding van dat gebied verkleind. Dit gebeurt onder andere door het aanleggen van een park aan de noordkant van het deelgebied de Wig.

Woningdichtheid
De keuze voor ecologische waarden in de Wig betekent een hogere woningdichtheid in Breezicht. Deze hogere woningdichtheid wordt zoveel mogelijk geconcentreerd rondom de buurtvoorzieningen in de zone van de Oude Wetering. In het centrum van Breezicht zal dit waarschijnlijk leiden tot gestapelde bouw.

Procedure
De MER Stadshagen II wordt ter beoordeling voorgelegd aan de gemeenteraad op 6 oktober 2003. Vanaf 16 oktober ligt zij ter inzage en op 3 november een informatie- en inspraakavond plaats in Het Anker in Westenholte. Verder moet er wettelijk advies worden gevraagd aan de Commissie voor de MER en de ministeries van LNV en van VROM. Ook wordt de rapportage aangeboden aan de werkgroep Natuur en Milieu van de klankbordgroep Stadshagen. De MER, de inspraakreacties en de adviezen worden gebruikt bij de verdere besluitvorming over het bestemmingsplan Stadshagen II.


---