Keuringsdienst van Waren

VWA/KvW sluit zomeractie af

De VWA/Keuringsdienst van Waren heeft het afgelopen weekeinde haar zomeractie afgesloten met controles in de gemeenten Bloemendaal en Raalte. Tijdens het Beachpop op het strand van Overveen zijn alle strandpaviljoens gecontroleerd op de naleving van de Drank- en Horecawet. De nadruk lag op de leeftijdsgrenzencontrole. Daarbij zijn 2 waarschuwingen en 4 processen verbaal opgemaakt, waarvan 3 voor drankverkoop aan jongeren.

Tijdens Stoppel Haenen, een jaarlijks oogstfeest in Raalte, is 9 maal proces verbaal opgemaakt voor het illegaal verstrekken van sterke drank. Ook is op verschillende plaatsen geconstateerd dat jongeren aan alcohol kwamen via ouderen die de drank voor hen kochten.

Het zomerseizoen is voorbij en de jongeren zijn weer terug naar de schoolbanken. De afgelopen vakantiemaanden waren voor de VWA/Keuringsdienst van Waren aanleiding om in heel Nederland intensief te controleren op de naleving van de Drank- en Horecawet.

De controles vonden met name plaats in de kustplaatsen, op de Waddeneilanden en tijdens evenementen als dorpsfeesten, wielerrondes en popfestivals. In totaal zijn er bijna 800 inspecties uitgevoerd, waarbij 74 processen-verbaal en 391 schriftelijke waarschuwingen zijn uitgedeeld.

In drie maanden tijd hebben controleurs van de VWA/Keuringsdienst van Waren op ca. 30 verschillende locaties in Nederland campings, strandtenten, discotheken, supermarkten, slijterijen en diverse zogenaamde "hot spots", gecontroleerd op het naleven van de Drank- en Horecawet wet. Hot spots zijn bedrijven waarvan bij de controleurs bekend is dat er veel jeugd komt en waar alcohol aan jongeren wordt verstrekt. Tevens is gecontroleerd op het naleven van de leeftijdsgrenzen voor de verkoop van tabak en op een aantal andere voorschriften in het kader van de Drank en Horecawet, zoals de aanwezigheid van een leidinggevende, het ontbreken van aanduidingen voor leeftijdsgrenzen en de aanwezigheid van een rechtsgeldige vergunning.

Opvallend is dat er deze zomer extra aandacht is besteed aan het naleven van de leeftijdsgrenzen door de gecontroleerde bedrijven. Zowel op sommige campings als in een aantal discotheken zijn de ondernemers overgestapt op het zogenaamde polsbandjessysteem. Het hebben van een polsbandje, al dan niet in een bepaalde kleur, bepaalt of de jongere wel of geen alcohol kan krijgen, dan wel sterke of zwak alcoholische drank. Ook werd er vaker naar een legitimatiebewijs gevraagd. In totaal is in 32 gevallen een overtreding van de leeftijdsgrenzen geconstateerd waarvoor een schriftelijke waarschuwing of een proces-verbaal is gegeven.

Vanaf deze week zal de VWA leeftijdgrenzencontroles voor alcoholverkoop uitvoeren bij een groot aantal sportkantines.

In de Drank- en Horecawet en Tabakswet zijn strenge regels opgenomen over de verstrekking van alcohol en tabak aan jongeren. Voor zwak alcoholhoudende drank (
Klachten over verstrekking van alcohol of tabak aan jongeren kunnen gemeld worden bij de Warenklachtenlijn telefoonnummer 0800-0488.