ALGEMEEN VERBOND BOUWBEDRIJF

Commissie gaat integriteit bouw beoordelen

PERSBERICHT

Gouda, 10 september 2003

Commissie gaat integriteit bouw beoordelen

Een Commissie van Toezicht van onafhankelijke externe deskundigen op de gebieden van bedrijfsethiek en mededinging gaat bouwbedrijven op integriteit beoordelen.
De commissie bestaat uit:
drs. R. den Dunnen (oud-secretaris-generaal ministerie van VROM), prof.mr. M. van Empel (hoogleraar economisch recht Universiteit van Amsterdam en Rome),
prof.mr. H. Franken (hoogleraar recht en informatica Universiteit Leiden) en prof.dr. H.J.L. van Luijk (emeritus hoogleraar bedrijfsethiek Nijenrode).

De Commissie is aangesteld op initiatief van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) als onderdeel van de Stichting Beoordeling Integriteit Bouwnijverheid. Deze Stichting zal de gedragscodes van bouwbedrijven gaan registreren en toetsen. Zij zal ook stimuleren dat ondernemingen die een gedragscode hanteren zich aanmelden bij de Stichting. De ondernemingen worden opgenomen op een lijst die openbaar is. Uiterlijk 1 januari 2004 zal de Stichting operationeel zijn. Op dit moment worden de juridische en organisatorische voorbereidingen getroffen.

De belangrijkste taak van de onafhankelijke Commissie van Toezicht is de afhandeling van klachten over ondernemingen. Het gaat daarbij om klachten die betrekking hebben op mededinging, strafrechtelijke overtredingen en vermeende schending van integriteit. De commissie onderzoekt een klacht en legt zonodig bindend sancties op. De commissie kan klachten ook doormelden aan het Openbaar Ministerie of de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).
De komende maanden bereidt de commissie de procedures voor die gevolgd zullen worden vanaf het moment dat de stichting operationeel is.

Afgelopen maanden heeft het AVBB een model gedragscode voor bouwondernemingen opgesteld. Via de lidverenigingen worden bouwbedrijven gestimuleerd deze code op te stellen, in te voeren en na te leven.


---


----Noten voor de redactie