Provincie Utrecht

Persbericht

Van der Laan: "Samenwerking levert rendement op"

Complimenten rijk voor Utrechts cultuurbeleid

10-9-2003
Het Utrechtse cultuurbeleid kan rekenen op positieve belangstelling van het rijk. Dat bleek na afloop van een werkbezoek van staatssecretaris Medy van der Laan (OCW) aan het midden van Nederland op 4 september jl. In haar maiden speech over het cultuurbeleid van het rijk werd het Utrechts Model door haar neergezet als een inspirerend voorbeeld.

Het Utrechts Model - een flexibele manier van samenwerken tussen culturele podia, werkplaatsen en gezelschappen - oogstte veel belangstelling bij de nieuwe staatssecretaris. Zij sprak van een "inspanning die rendement oplevert. Er wordt in Utrecht tegenwoordig op een uitstekende manier samengewerkt tussen schouwburg, groepen en werkplaatsen. Er is een groot en nieuwsgierig publiek gevormd dat trouw is aan zijn gezelschappen." Een belangrijke reden waarom de Utrechtse culturele infrastructuur er zo goed bij ligt, zo bleek tijdens het werkbezoek van de staatssecretaris, is de unieke positie van Utrecht ten opzichte van de rest van Nederland. In Utrecht is een reeks kleine en middelgrote instellingen actief en wordt het productieklimaat niet gedomineerd door een groot gezelschap of orkest. Aangemoedigd door steun van de gemeente en provincie Utrecht is een platform ontstaan, waar cultuurmakers volop met elkaar experimenteren.

Wensen voor de toekomst
Onder de titel Jonge Ruimte hebben de provincie en gemeente Utrecht in mei jl. samen met de provincie Flevoland en de gemeenten Almere en Amersfoort een gemeenschappelijk verhaal over het cultuurbeleid gepresenteerd. Het Cultuurprofiel is opgesteld als tevens de bestuurlijke inzet voor de onderhandelingen met het rijk over nieuwe investeringen voor het Cultuurconvenant 2005-2008. Kern van het betoog van de convenantspartners is dat Midden Nederland voor een belangrijke opgave staat. De organische ontwikkeling in Utrecht is nog volop bezig en daarnaast dienen zich voor de toekomst forse uitdagingen aan. Gezien de snel groeiende stedelijke bevolking in Utrecht, Amersfoort en Almere, zal er immers een passend antwoord moet worden gegeven op nieuwe culturele vragen. Dit betekent méér aandacht voor nieuwe culturele centra en broedplaatsen, de vormgeving van de nieuwe stedelijke ruimte, vernieuwende experimenten met publieksbereik en cultuureducatie en het creatief inpassen van het waardevolle archeologische, architectonische en landschappelijke erfgoed.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 3196 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl