Provincie Limburg

GS willen woningbouw aanwakkeren en starters helpen (198) Uitdaging voor gemeenten en bouwsector: Stuur snel plannen in

Er moeten in Limburg snel 1000 woningen worden gebouwd voor starters op de woningmarkt. Hiervoor hebben GS een plan van gedeputeerde Ger Driessen goedgekeurd. Het plan geeft een enorme impuls aan de stagnerende woningbouw en vergroot het aanbod voor starters op de woningmarkt. Economisch gezien gaat het om een aanzienlijke injectie voor Limburg. Gedeputeerde Staten dagen gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars en bouwers uit, om binnen een maand met concrete plannen te komen om het plan in te vullen en op die manier vóór eind volgend jaar 1000 nieuwe woningen op te leveren voor maximaal 140.000,- per woning, vrij op naam. Het 1000 woningen plan past in de nieuwe rol van de Provincie Limburg op het gebied van ruimtelijke ordening: gewenste ontwikkelingen stimuleren.

Gedeputeerde Ger Driessen wil met dit initiatief de impasse op de woningmarkt doorbreken: De woningbouw stagneert. Geen enkele partij is in staat alléén een oplossing bieden. Dit leidt tot een zekere lethargie waarbij niemand meer het initiatief neemt. Met deze vicieuze cirkel in gedachten is het idee ontstaan om op korte termijn een prikkel te geven aan de woningbouw. Er is veel behoefte aan betaalbare woningen, er zijn locaties en er zijn ook voldoende mensen op de arbeidsmarkt. We hebben plek, stenen en cement, de metselaar staat klaar. En ook de bewoners staan al te trappelen. Dan moet het toch mogelijk zijn om snel te beginnen met bouwen?

Andere rol
De traditionele rol van provincies in de ruimtelijke ordening is het tegengaan van ongewenste ruimtelijke ontwikkelingen. Met dit plan neemt de Provincie Limburg echter de rol op zich om locaties en bouwconcepten bij elkaar te brengen om op zo kort mogelijke termijn de woningbouw aan te wakkeren. Deze nieuwe rol is te typeren als ontwikkelingsplanologie, een benadering die in de aangekondigde nota Ruimte van het Rijk een belangrijke plaats zal krijgen. Daarnaast levert het plan een bijdrage aan versnelling van procedures. Het plan past binnen drie van de vijf themas die Provinciale Staten als richtinggevend hebben vastgesteld: Ruimte voor Limburg, Jong zijn in Limburg en Samen bouwen aan vitale buurten, kernen en wijken.

Uitdaging
In een brief aan gemeenten, woningcorporaties, bouwers en ontwikkelaars ontvouwen Gedeputeerde Staten hun verdere ideeën en de belangrijkste randvoorwaarden. GS denken daarbij aan bouwlocaties die nu al een woonbestemming hebben of die snel kunnen krijgen, met een grondprijs van maximaal 150,- per m² en die geschikt zijn voor starters. Daarop zou dan een woning moeten komen die geschikt is voor een klein huishouden maar wel uitbreidingsmogelijkheden biedt. De bouwkosten hiervoor mogen niet hoger zijn dan 100.000,- à 120.000,-. Het bouwen van dergelijke woningen mag dan gebeuren buiten de geldende woningbouwcontingenten om. GS vragen aan gemeenten en marktpartijen om binnen een maand plannen in te dienen. Ook nodigen GS hen uit om eventuele belemmeringen om te bouwen duidelijk aan te geven, om ze te kunnen aanpakken: Dit helpt uw projecten uit het slop. 10-9-2003 09:41