Gemeente Emmen

Gemeente start studie naar invulling gebied toekomstig vervoerknooppunt Delftlanden


De gemeente gaat een uitgebreide studie maken van wat er in het gebied van het toekomstig vervoerknooppunt in de wijk Delftlanden moet worden gerealiseerd. De studie loopt vooruit op een planstudie die in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat zal worden uitgevoerd door Prorail *). De planstudie moet leiden tot definitieve verplaatsing van de NS voorstadhalte Bargeres in westelijke richting (Delftlanden).

De gemeente heeft ambitieuze plannen met het gebied waarnaar de voorstadhalte Bargeres verplaatst zal worden. Het nieuwe station en haar directe omgeving moet een belangrijk vervoerknooppunt worden dat voorziet onder meer in een nieuw busstation, in een P&R-voorziening en een dynamisch digitaal reizigersinformatiesysteem. Doel van het toekomstige vervoerknooppunt is het verbeteren van de toegankelijkheid van de spoorlijn Zwolle-Emmen vv. Ook moet het knooppunt bijdragen aan versterking van de economische structuur van Emmen, in het bijzonder stadsdeel zuid.

Ter voorbereiding van de planstudie door Prorail, gaat de gemeente een visie ontwikkelen op wat in het gebied nodig is. Daarbij wordt onder meer gekeken naar het ruimtebeslag, ontsluiting van het gebied en voorzieningen als winkels, woningen, uitgaansmogelijkheden, vestiging van onderwijsinstellingen, stallingsmogelijkheden voor fietsen, en voorzieningen voor vrijetijdsbesteding.
In de planstudie door Prorail zullen ook de gevolgen voor de bereikbaarheid van de wijk Bargeres worden meegenomen.

Voor wat betreft de verkeerskundige infrastructuur dienen voor 1 maart 2008 reeds een aantal werken te zijn gerealiseerd. Het betreft een spoortunnel onder de Nieuw-Amsterdamsestraat, aanleg van een station met winkelvoorzieningen, aanleg van een busplein, fietsenstalling, en de aanleg van taxistandplaatsen. De geplande P&R-voorzieningen zijn zo ontworpen dat deze kunnen uitgroeien tot een transferium niet alleen voor de zakelijke reiziger, maar ook voor doorleiding van toeristen en recreanten (bezoekers van de dierentuin). Verder heeft de gemeente in het kader van het grotestedenbeleid de ambitie om de komende jaren 30.000 m2 kantoorruimte te realiseren. Een belangrijk deel daarvan moet in de directe omgeving van het vervoerknooppunt komen.

Deze bedrijvigheid die deze voorzieningen met zich mee brengt, moet in grote mate bijdragen aan het gebruik van het vervoerknooppunt. Dit geldt ook door de bouw van seniorenwoningen/appartementen, bijzondere woonvormen en evt. uitgaansmogelijkheden.

Nadat Prorail de planstudie klaar heeft en de plannen van Emmen in het gebied hierin zijn geïntegreerd, volgt er nog een uitgebreide inspraak en bezwarenprocedure.

Verwacht wordt dat de planstudie door Prorail nog dit jaar begint en binnen een jaar is afgerond.


*) Prorail is per 1 januari 2003 voortgekomen uit een samenvoeging van Railned, Railinfrabeheer en Railverkeersleiding.

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud van de sites waarmee een link is aangebracht op basis van een aantal criteria, valt niet onder verantwoordelijkheid van de gemeente Emmen.

© 2003 Gemeente Emmen