Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Persberichten

Overeenstemming Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer

10 september 2003 - Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft met LTO /Natuurlijk Platteland Nederland overeenstemming bereikt over de uitbetaling van de beheersvergoedingen van de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer (SAN) en de aanpassing aan de Europese eisen van het collectieve weidevogelbeheer in deze subsidieregeling.

In 2002 werd duidelijk dat de in Nederland gehanteerde werkwijze van uitbetaling van beheersvergoedingen van de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer (SAN) in overeenstemming gebracht moest worden met de regelgeving van de Europese Commissie. Het belangrijkste bezwaar van de Commissie had betrekking op het uitbetalen aan verenigingen in plaats van rechtstreeks aan agrariërs.

Het Ministerie van LNV is vorig jaar gestart om samen met LTO/ Natuurlijk Platteland Nederland gestalte te geven aan een ombouwoperatie. Na een aanvankelijk haperende start, waarin het lastig leek om de verschillen van inzicht te overbruggen, heeft de samenwerking in de laatste maanden geleid tot een resultaat waarmee alle partijen weer vooruit kunnen.

Samenwerkingsverbanden zoals Agrarische Natuur Verenigingen kunnen ook in de toekomst (collectieve) aanvragen blijven indienen en ontvangen daarop een (collectieve) beschikking. De uitbetaling vindt plaats aan individuele agrariërs. Ruimte voor regionaal maatwerk wordt gecreëerd door de leden tegelijk met de aanvraag een contract te laten tekenen waarin zij zich verplichten tot afdracht van een deel van de vergoeding aan het samenwerkingsverband. Het collectief kan dit naar eigen inzicht herverdelen onder de leden.

Speciaal voor samenwerkingsverbanden komen er vier aangepaste gebiedspakketten voor weidevogelbeheer (nestbescherming met weidevogeldichtheden conform de oude gebiedspakketten) en drie extra mogelijkheden voor uitgesteld maaibeheer (waaronder twee met de mogelijkheid tot voorbeweiding.

LNV en LTO/ Natuurlijk Platteland Nederland zijn verheugd dat de uitgangspunten voor de benodigde aanpassingen van de SAN nu gereed zijn. Zo is voor de samenwerkingsverbanden bijtijds duidelijk welke aanpassingen er komen. Bovendien komt hiermee een einde aan een lange periode van onrust.

Pers


---