Gemeente Utrecht


Utrechtse Veiligheidsprijs: inschrijving sluit op 19 september 2003

Nú aanmelden! Uw laatste kans op deelname

De inschrijftermijn voor de jaarlijkse Utrechtse Veiligheidsprijs is gesteld op 19 september a.s.

Jaarlijks organiseert de gemeente Utrecht de verkiezing van het beste initiatief om de veiligheid in de stad te vergroten. De Veiligheidsprijs is bedoeld voor personen of instellingen die naar het oordeel van de jury een grote bijdrage leveren aan de veiligheid in de stad Utrecht. Het initiatief van de winnaar wordt beloond met een geldprijs van EUR 7.000, de nummers twee en drie krijgen ieder EUR 2.300. De Veiligheidsprijs werd eerder uitgereikt, in 1999, 2000, 2001 en 2002.

Veiligheid staat hoog op de maatschappelijke agenda. Veiligheid is echter niet een zaak van de gemeente of de politie alleen. Eigen initiatieven van bewoners en instellingen, zijn hard nodig en blijken in de praktijk vaak zeer efficiënt en succesvol. Het enthousiasme en de vindingrijkheid van de verschillende initiatiefnemers, werkt stimulerend op anderen. De Veiligheidsprijs maakt dergelijke activiteiten voor een groot publiek zichtbaar, en motiveert andere bewoners of instellingen voor het ontwikkelen van plannen voor hun directe omgeving. Daarnaast is de prijs voor de gemeente een manier om haar waardering te tonen aan al die mensen die zich inzetten voor de veiligheid in hun wijk en stad.

De jury beoordeelt de inzendingen op vijf criteria:
- de initiatiefnemers wonen, of zijn gevestigd in de gemeente Utrecht of ontplooien hier hun activiteiten;
- de werkzaamheden vergroten (de gevoelens van) veiligheid;
- het versterken van veiligheid wordt 'in eigen kring' gezocht: binnen de branche, de wijk, de vereniging, het bedrijf etcetera. Het uitsluitend inschakelen van politie of justitie is niet voldoende; een samenwerkingsverband komt wel in aanmerking;


- het initiatief is in andere, vergelijkbare wijken ook goed toepasbaar;
- de resultaten zijn duidelijk zichtbaar.

Het huis-aan-huis blad Ons Utrecht looft ook dit jaar de publieksprijs uit. Het publiek kan van eind oktober tot half november een keuze maken uit de genomineerde projecten via www.utrechtplaza.nl. De publiekswinnaar ontvangt een eervolle oorkonde.

Geïnteresseerden kunnen de wervingsfolder en het inschrijfformulier ophalen bij wijkbureaus, de bibliotheekvestigingen en het Informatie Centrum Utrecht (ICU) in het stadhuis, of via de site van de gemeente Utrecht: www.utrecht.nl/veiligheidsprijs

De jury onder voorzitterschap van Mohamed Sini, raadslid voor de PvdA, beoordeelt de inzendingen en selecteert de genomineerden. Naast de voorzitter bestaat de jury uit:


- Ann Cairo, ambtelijk secretaris

- Gertjan Brug, Bewonersoverleg Lunetten

- Raymond Boere, redacteur Utrechts Nieuwsblad
- Anne Marie Bos, docent van de opleiding Integrale Veiligheidszorg, Hogeschool Utrecht
- Ari Doeser, bewoner Breedstraatbuurt

- Feiza Guachati, juriste, ministerie van Buitenlandse Zaken
- Ad Heil, Districtschef Politiebureau Paardenveld
- Huseyin Karahisarli, bestuurslid Turks Jongerencentrum ULU
- Ab Huiberts, penningmeester Koninklijke Horeca Nederland, stad Utrecht
- Nienke Kuyvenhoven, Programmamanager Jeugd en Veiligheid, DMO-Welzijnszaken gemeente Utrecht
- Heleen Rutgers, officier van justitie, Arrondissementsparket-Openbaar Ministerie

Geïnteresseerden kunnen vóór 19 september 2003 hun inzendingen sturen aan: Gemeente Utrecht, t.a.v. Ann Cairo,
Antwoordnummer 9977
3500 VB Utrecht.

Noot voor de media:
Voor meer informatie over de Utrechtse Veiligheidsprijs kunt u zich wenden tot Ann Cairo, tel. 030-286 10 63, a.cairo@utrecht.nl .

Utrecht, 10 september 2003.