Ingezonden persbericht

Persbericht

ORACLE INTRODUCEERT ORACLE DATABASE 10g - DE EERSTE DATABASE ONTWORPEN VOOR GRID COMPUTING

10 september 2003 - Oracle, 's werelds grootste leverancier van bedrijfssoftware, introduceert Oracle Database 10g. Deze nieuwe software is ontworpen om klanten en partners te helpen zoveel mogelijk te halen uit hun Informatie Technologie (IT) investeringen, in hardware en software en vooral arbeid. Oracle Database 10g zorgt ervoor dat IT professionals zich niet meer hoeven bezig te houden met tijdrovende en terugkerende administratieve taken, maar dat zij zich juist kunnen richten op het oplossen van bedrijfsproblemen. Oracle heeft vandaag ook de introductie van Oracle Applicatie Server 10g en Oracle Manager 10g aangekondigd. Deze drie producten samen vormen Oracle Grid Computing, de eerste geïntegreerde grid infrastructuur software die op de markt wordt gebracht. Op 25 september vindt de Nederlandse Oracle 10g launch plaats, inschrijven hiervoor is mogelijk op www.oracle10g.nl/.

"Terwijl IT systemen steeds meer onderdeel uitmaken van de core business van een bedrijf, zijn zij ook complexer, moeilijker en duurder te beheren geworden," zei Carl Olofson, program director for information and data management software research bij IDC. "Oracle database betekent een grote stap vooruit met de introductie van zelf-management mogelijkheden, voor bijvoorbeeld het automatisch verzamelen van statistische gegevens, instance tuning, memory tuning en meer. Door klanten te helpen dagelijkse routine administratieve taken te automatiseren neemt de druk op het management af, wat leidt tot wezenlijke kostenbesparingen en een effectievere administratie van de database."

Traditionele IT infrastructuren bieden organisaties 'eilanden' bestaande uit computerapparatuur en software, die moeilijk te integreren en te beheren zijn. Systemen werden ontwikkeld om pieken op te kunnen vangen die slechts een keer per kwartaal of per jaar voorkwamen, waardoor IT infrastructuren vaak inefficiënt werden. Oracle Grid Computing zorgt er juist voor dat klanten tijd, arbeid en kosten van IT werkzaamheden kunnen besparen door standaard servers en opslagruimte samen te voegen in een aan te passen infrastructuur die kan voldoen aan de veranderende vraag vanuit de markt.

Oracle Grid Computing is gebouwd op basis van tien jaar ontwikkeling van grid technologie voor academische toepassingen en is nu uitgebreid als toepassing voor het bedrijfsleven. Op Oracle grids kunnen direct standaard applicaties, zoals Oracle E-Business Suite en andere ISV applicaties van aanbieders als PeopleSoft en SAP, draaien. Omdat enterprise grid computing eenvoudig opslagmanagement, transparante server clustering en vrijwel geheel geautomatiseerde software vereist, brengt het klanten en partners dichterbij de realisatie van utility computing.

Automatisch management en Database Control
Enterprise grid computing zal klanten helpen snel en betaalbaar grootschalige computercapaciteit te bouwen met relatief goedkope standaardcomponenten, zoals clusters van server blades en rack-mounted opslagruimte. Nieuwe levels van geautomatiseerd beheer zijn vereist om dit mogelijk te maken. Om aan deze eisen te voldoen, introduceert Oracle database 10g geavanceerde zelfmanagementmogelijkheden en een nieuwe webgebaseerde console, Database Control genaamd.

Database Control biedt een grafisch scherm om de database te analyseren terwijl deze in gebruik is. Gebruikers kunnen hiermee de database bekijken en snel waarschuwingen en adviezen ontvangen om optimale prestaties en betrouwbaarheid van de database te kunnen waarborgen. Database Control kan zelfs slecht geschreven applicatiecode opsporen, een betere code aandragen en automatisch de database aanpassen, zodat deze optimale prestaties levert.

Vereenvoudigde Database Clustering
De basis van Oracle Grid Computing is de revolutionaire database clustering technologie, Oracle Real Application Clusters. Oracle Real Application Clusters is het resultaat van meer dan tien jaar software-ontwikkeling en blijft de enige geclusterde database software waarop standaard applicaties zonder aanpassingen kunnen blijven draaien wanneer er additionele servers en opslagruimte aan de cluster toegevoegd worden.

Oracle Real Application Clusters 10g bevat alle nodige software om clusters gemakkelijk en zo efficiënt mogelijk te kunnen installeren, configureren en laten draaien op verschillende platformen.

Oracle Real Application Clusters 10g introduceert nieuwe cluster workload management software ontworpen om de computercapaciteit van de geclusterde database te kunnen veranderen als de zakelijke behoeften veranderen. Deze nieuwe software helpt klanten bij het draaien van langere clusters op betaalbare servers, zoals server blades, om enterprise grids te kunnen maken.

Geintegreerde Storage Management verwijdert constante storage tuning Oracle Database 10g introduceert tevens Automatic Storage Management (ASM), nieuwe software om opslagconfiguratie en databasemanagement te vereenvoudigen. ASM verbergt de onderliggende complexiteit van hoe de database omgaat met gegevensbestanden en opslag-subsystemen. Het verspreidt automatisch de opslagwerklast om zo de best mogelijke prestaties van het systeem te kunnen behalen.

Over Oracle Database 10g
Oracle Database 10g is ontworpen om zo effectief mogelijk te werken op zowel kleine servers als op de grootste SMP servers en met zowel clusters als met enterprise grids. Het beschikt over automatische tuning- en managementfuncties, die de werkzaamheden vereenvoudigen en betaalbaarder maken. Met Oracle Database 10g kunnen gebruikers alle gegevens native beheren van traditionele bedrijfsinformatie tot OLAP, XML documenten en spatial/locatie-informatie. Daarmee is het product ideaal voor online transactieverwerking, Business Intelligence, Data Warehousing en Content Management applicaties.

Voor het volledige persbericht zie:
http://www.oracle.com/corporate/press/index.html?2287166.html

Oracle
Oracle is 's werelds grootste leverancier van bedrijfssoftware.