Vereniging Milieudefensie

Aankondiging voor de pers

Milieudefensie start campagne tegen kabinetsplannen OV

'Den Haag laat ons in de kou staan'

Amsterdam, 10 september 2003 --- Milieudefensie begint direct na Prinsjesdag een grootscheepse reizigerscampagne voor goed openbaar vervoer. Volgens de milieuorganisatie moet het kabinet Balkenende II minstens twee miljard euro extra uitrekken om de drie miljoen dagelijkse reizigers in het openbaar vervoer niet in de kou te laten staan. Als dat geld er niet komt, stijgt het aantal treinvertragingen door achterstallig onderhoud aan het spoor en worden de dienstregelingen voor bus en tram verder uitgekleed. Milieudefensie vraagt reizigers in heel Nederland een vuist te maken naar het kabinet.

Onder het motto 'Den Haag laat ons in de kou staan. Teken mee voor goed OV!' trekt Milieudefensie door het hele land. De Milieuorganisatie vraagt bus-, tram- en treinreizigers op en rond stations en in treinen de volgende eisen aan het kabinet te steunen:
* Pak nu het achterstallig onderhoud van het spoor aan
* Niet minder, maar meer bussen en trams in stad en land
* Stop het kwartje van Kok (circa 500 miljoen Euro per jaar) geheel in het openbaar vervoer.

Een brede coalitie van (vak)bonden steunt de campagne: ABVAKABO FNV, Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland, Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO), FNV Bondgenoten (Spoor en chauffeurs), Landelijke Studentenvakbond, Reizigersvereniging ROVER, Stichting Natuur en Milieu en de VVMC, de vakbond voor rijdend personeel. Partij van de Arbeid, SP en GroenLinks laten in een eerste reactie weten de speerpunten in hoofdlijnen te steunen. De partijen zullen zich bij de financiële beschouwingen en de begrotingsbehandelingen sterk maken voor deze punten.

Milieudefensie bestrijdt dat er geen geld is voor beter openbaar vervoer. 'Stop het kwartje van Kok in het openbaar vervoer in plaats van wegen', aldus Vera Dalm, directeur van Milieudefensie. 'Voor datzelfde geld kun je meer treinvertragingen voorkomen door het spoor op te knappen en kunnen de bezuinigingen op bus en tram worden teruggedraaid'.

Rapport
In het vandaag gepubliceerde rapport 'Den Haag laat ons in de kou staan' zet Milieudefensie uiteen hoe zij aankijkt tegen de problemen bij het openbaar vervoer. 'Twee miljard euro extra is minimaal nodig om het openbaar op te lappen', aldus Dalm. Maar volgens Milieudefensie is er nog meer geld nodig om de boel grondig aan te pakken. 'De sociale veiligheid van het openbaar vervoer is onder de maat, net als de toegankelijkheid voor mensen die slecht ter been zijn. Ook moeten er meer fietsenstallingen op stations komen. En Nederland loopt enorm achter op het buitenland met de aanleg van railverbindingen die concurrentie met de auto aangaan, zoals light rail. We hebben geen nieuwe spoedwet wegverbreding nodig, zoals minister Peijs wil, maar moeten spoed maken met het redden van bus en trein.'