Provincie Zuid-Holland

Persbericht

10-09-2003
Aanrijdtijd altijd binnen kwartier!
GS presenteren Ontwerp provinciaal spreidingsplan ambulancezorg

Interregionale samenwerking en flexibele inzet van capaciteit, dat is het wapen van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (GS) om de aanrijdtijd van ambulances in Zuid-Holland in 100% van de gevallen onder de planningsnorm van 15 minuten te houden. GS willen hiermee de kwaliteit van de ambulancezorg in de provincie verbeteren, en waar het bereik al optimaal is op niveau houden. Dat blijkt uit het vandaag gepresenteerde Ontwerp provinciaal spreidingsplan ambulancezorg.

Het Ontwerp provinciaal spreidingsplan ambulancezorg zorgt voor handhaving en verbetering van de kwaliteit van de ambulancezorg. Belangrijkste winstpunt is de flexibele inzet van capaciteit. Deze flexibiliteit wordt bereikt door interregionale samenwerking tussen de vier Regionale ambulancevoorzieningen (RAVen), het verschuiven van enkele standplaatsen en het inrichten van een aantal nieuwe standplaatsen.

Op de achtergrond speelt dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een landelijk spreidings- en beschikbaarheidsplan ambulancezorg. Daarin wordt een bereik van 95% voorgesteld. Voor Zuid-Holland als geheel zou de invoering van dit plan een teruggang betekenen, zowel in het aantal standplaatsen als in het aantal ambulances. (Invoering van dit plan wordt echter niet voor 2005 verwacht.)

Het Ontwerp provinciaal spreidingsplan ambulancezorg is toegestuurd aan de betrokken gemeenten en instanties. Na inventarisatie van zienswijzen en argumenten passen GS het plan eventueel aan om het naar verwachting in februari/maart 2004 vast te stellen.