FNV HORECABOND

Sociaal plan luchtvaartcateraar Alpha nog even niet nodig

Het personeel van Alpha Flight Services heeft ingestemd met een sociaal plan voor het bedrijf. Aangezien in het bedrijf veel uitzendkrachten werken, was hun inzet een belangrijk punt in de onderhandelingen. De FNV Horecabond heeft met de directie afgesproken dat er geen vast personeel ontslagen wordt, zolang er uitzendkrachten zijn. Het personeel heeft ingestemd met dit sociaal plan.

Het afsluiten van een sociaal plan was nodig vanwege een voorgenomen reorganisatie van Alpha Flight Services Nederland. Opvallend is dat deze reorganisatie voorlopig van de baan is, nadat Alpha een nieuw contract heeft binnengehaald.
Desondanks heeft de FNV Horecabond het plan met een positief advies aan de leden voorgelegd. 'Deze ontwikkeling toont wel aan hoe snel de situatie in de inflight catering kan veranderen,' zegt regiobestuurder en onderhandelaar Nicole Boonstra van de FNV Horecabond. 'Dat kan zoals nu ten goede zijn of ten slechte. De situatie in de maaltijdvoorziening voor vliegtuigen is alles behalve stabiel.'

Alpha Flight Services is onderdeel van de Britse Alpha groep die voor meer dan honderd luchtvaartmaatschappijen op 59 vliegvelden werkt. Alpha Retail verzorgt ook maaltijden in winkelcentra, restaurants en bars in vliegvelden in het Verenigd Koninkrijk. Bij Alpha Nederland (Schiphol) werken ongeveer 200 mensen in vaste dienst. Daarnaast doet het bedrijf regelmatig een beroep op (veel) uitzendkrachten. Dankzij het nieuwe contract zijn gedwongen ontslagen vooralsnog niet aan de orde. Vanwege de onzekere situatie in de luchtvaartcatering heeft de FNV Horecabond het sociaal plan toch doorgezet: 'Misschien komt bij Alpha F.S. toch een kleine reorganisatie. En misschien raken ze in het najaar een ander contract kwijt en krijgen we alsnog een reorganisatie. Dan is het goed dat we al een sociaal plan hebben afgesloten,'aldus Nicole Boonstra.
'Hiermee zijn de sociale en economische gevolgen voor de werknemers zo goed mogelijk geregeld,'vindt Boonstra.
Andere belangrijke afspraken van het sociaal plan zijn: = Als iemand een nieuwe functie krijgt in een lagere functiegroep wordt een persoonlijke toeslag toegekend volgens de bestaande regeling.
= Tot 6 maanden na een ontslag worden vacatures aangeboden. = Bij ontslag wordt een ontslagvergoeding betaald volgens de kantonrechterformule.
= Bij vrijwillig vertrek wordt een vergoeding gegeven, als daardoor iemand anders kan blijven. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van het dienstverband.
= Alle werknemers die door de reorganisatie getroffen worden, kunnen op kosten van de werkgever advies krijgen over hun financiële positie. Hiervoor zal FNV Financieel Advies worden ingehuurd.