Gemeente Amsterdam

Kantorengebied Teleport wordt voor publiek aantrekkelijker 10 september 2003 - Karen Buschman

Het college heeft besloten tot verbetering van het oorspronkelijk stedenbouwkundig plan voor het kantorengebied Teleport bij station Sloterdijk. Het Orlyplein (ten westen van Sloterdijk) wordt verder ontwikkeld tot een voor het publiek aantrekkelijk plein. Het huidige bus-/tramstation op het Orlyplein wordt hiertoe verplaatst naar het Carrascoplein (ten zuiden van station Sloterdijk).

De kracht van het Teleportgebied, dat grootschalige kantoren combineert met een uitstekende bereikbaarheid, bleek de afgelopen jaren tevens een zwakte. Er dreigde een te eenzijdige cultuur te ontstaan. Gebruikers uitten kritiek op het verblijfsklimaat; zij voelen zich in het bijzonder s avonds en s weekends niet veilig. Het college beoogt met deze ingrepen zowel verblijfsklimaat als sociale veiligheid en uitstraling aanzienlijk te verbeteren. Daardoor kan Teleport zich verder ontwikkelen als belangrijk stedelijk knooppunt.

Orlyplein
Door verplaatsing van het bus-/tramstation naar het Carrascoplein komt ruimte vrij voor herinrichting van het Orlyplein. Herinrichting maakt het mogelijk prettige openbare ruimten en dito routes van en naar het openbaar vervoer te maken. Het plein zal tevens multifunctioneler, en dus levendiger moeten worden. Bij multifunctionaliteit valt te denken aan toevoeging van hotelaccommodaties of van bijvoorbeeld congresfaciliteiten. Het doel is om het Orlyplein tot het hart van het Teleportgebied te maken.

Carascoplein
Door verplaatsing van het bus-/tramstation komen de verschillende vervoersfuncties dichter bij elkaar. Het nieuwe bus-/tramstation op het Carrascoplein wordt gebouwd onder spoor- en metroviaducten, op een terrein dat nu niet gebruikt wordt. Ook op dit bus-/tramstation zal de nodige aandacht aan sociale veiligheid gegeven worden. De capaciteit van het nieuwe bus-/tramstation zal worden verdubbeld. Ook komt er één gezamenlijke wachtruimte voor tram-, bus- en taxireizigers.

Pb-147

© Gemeente Amsterdam