Gemeente Amsterdam

Voorgestelde eenmalige maatregel voor asielzoekers te beperkt 10 september 2003 - Johanneke Helmers

Hier vindt u een verklaring van de burgemeesters van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De verklaring van de burgemeesters is ook verstuurd naar de vaste Kamercommissie voor Justitie. Deze kamercommissie behandelt het kabinetsvoorstel over de eenmalige maatregel voor asielzoekers.

Als burgemeesters van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht maken wij ons grote zorgen over de uitwerking van de voorgestelde eenmalige maatregel van minister Verdonk.

Het voorstel van de minister is te beperkt. Een grote groep asielzoekers valt buiten de regeling, terwijl ook die in het verleden een verblijfsvergunning heeft aangevraagd onder de oude Vreemdelingenwet. Het is niet uit te leggen en dus ook niet goed te begrijpen dat de ene asielzoeker wel en de andere niet onder de regeling van de minister zal vallen.

Het is echt gewenst dat de Tweede Kamer kiest voor een wat ruimere doelgroep, zoals de VNG dat enige maanden geleden heeft voorgesteld aan de minister. Het ontbreken van een effectief uitzettingsbeleid was voor de VNG aanleiding om met een eigen voorstel te komen. Door de gehele groep van ongeveer 6.300 asielzoekers te legaliseren die langer dan 5 jaar in Nederland verblijft en ook nog in een verblijfsrechtelijke procedure zit wordt in ieder geval voorkomen dat deze mensen zonder enige voorziening op straat komen te staan.

Het grote probleem is dat de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers door het rijk nog steeds niet afdoende is geregeld. Daardoor komen meer en meer vreemdelingen op straat te staan zonder opvang en onderdak. Voor de gemeenten is dit niet langer acceptabel.

In onze visie biedt de deze regeling en aanpak van de minister onvoldoende een oplossing. Gedwongen terugkeer via de nieuwe uitzetcentra op vliegveld Zestienhoven en Schiphol lukt alleen als een vreemdeling verwijderbaar is en identiteitspapieren heeft. Omdat veel asielzoekers daar niet aan voldoen, zullen zij weer op straat worden gezet.

Behalve de humanitaire problemen verwachten wij dat de illegaliteit ook steeds meer gevolgen zal hebben op het gebied van overlevingscriminaliteit en openbare orde.

Om de terugkeer te bevorderen zal de rijksoverheid op dit gebied nieuw en ander beleid moeten gaan ontwikkelen, waardoor de illegalenproblematiek in de steden minder gaat worden. Van gemeenten kan niet worden geëist dat zij meewerken aan het beëindigen van opvangvoorzieningen zolang over dit onderwerp geen sluitende afspraken zijn gemaakt.

9 september 2003,

Amsterdam, M. J. Cohen
Den Haag, W. J. Deetman
Rotterdam, J. W. Opstelten
Utrecht, A. H. Brouwer - Korf

© Gemeente Amsterdam